Per què un Dia de l’Empresari

Per primera vegada celebrem a Catalunya el Dia de l’Empresari, aquest 27 de juny, i ens sumem així a la data que va establir l’ONU per aquest reconeixement. La iniciativa ha comptat amb el suport dels grups parlamentaris i del Govern, i per això els hi vull donar les gràcies per haver convertit en realitat una antiga aspiració que el president de Foment del Treball, Josep Sánchez Llibre, va començar a plantejar quatre anys enrere amb la seva junta directiva.

I, per què un Dia de l’Empresari? Per aconseguir la consideració de la Societat cap a una funció que tant ajuda a la cohesió social per la generació d’ocupació, que és un rol central per l’ésser humà. L’ocupació ens ajuda a satisfer les necessitats físiques i psicològiques, a sentir-nos útils i integrats en un equip, a marcar-nos objectius i a superar els problemes.

Ser empresari és ser conscient que els problemes es concatenen i que la nostra funció és buscar com resoldre’ls amb creativitat i innovació

I és que la superació dels problemes resulta el principal repte de l’activitat empresarial perquè no falten mai i exigeixen creativitat i innovació continues per a salvar-los. I ho dic també com membre d’una família d’empresaris que dirigeix la seva pròpia companyia, Costa Brava Mediterranean Foods, una empresa d’alimentació que va néixer fa més de mig segle a Girona i ha anat creixent tot i les crisis econòmiques, les crisis sanitàries com la Covid, les guerres que impacten en els subministraments, com la d’Ucraïna, o les tasses d’inflació desbocades, com succeeix actualment.

Avui la nostra empresa està liderada per una segona generació de la família i compta amb 15 plantes de producció a Girona i València. La seva vitalitat i permanència en el temps prové de la seva preocupació per a servir al consumidor i aconseguir la seva confiança. Els explico els dos últims exemples que hem viscut recentment.

Durant la pandèmia ens van declarar sector essencial i tot el nostre equip va complir amb el seu deure per tal que els aliments arribessin a la taula de les famílies. El sector de l’alimentació es va reinventar, va romandre en el lloc de treball sense fer un pas enrere i la societat ens va felicitar per això.

Ara la situació -i el problema- ha canviat i és la inflació. En el sector alimentari ens esforcem a ser eficients, contenir els preus i estrènyer marges per tractar d’absorbir els costos i afavorir la cohesió social. Però davant d’una situació límit el sector reclama mesures creatives a l’Administració pensant també en el consumidor. Per exemple, ser considerat de nou sector essencial per a rebaixar o suprimir l’IVA dels aliments bàsics, encara que sigui temporalment. O, per exemple, evitar imposar més càrrega fiscal a les empreses i que aquestes es vegin obligades a repercutir-la en el consumidor.

Això és ser empresari, ser conscient que els problemes es concatenen i que la nostra funció és buscar com resoldre’ls amb creativitat i innovació, pensant en el consumidor i generant cohesió social. I aquests són els nostres valors, els que volem traslladar a la Societat amb la celebració del Dia de l’Empresari. Per això l’impulsem, perquè és una magnífica forma de difondre el que pensem i de generar noves vocacions que siguin capaces d’estendre aquests valors.

Més informació
Foment es planta contra el "maltractament" de les inversions a Catalunya
L’empresari català diu prou: clam unitari pels “incompliments” de l’Estat
Avui et destaquem
El més llegit