Diccionari casual d’un furoner accidental

—És segur aquest canal?

—No, saltem a Signal.

Aquesta conversa l’he tingut uns quants cops aquestes darreres setmanes, massa pel meu gust. Al principi fa gràcia perquè et sembla estar vivint una aventura del James Bond, però quan qui et truca t’explica com va programar el sistema d’interceptació de telecomunicacions de les forces de seguretat i del CNI i et demana de saltar a Signal, la cosa ja no fa tanta gràcia. 

"Hem vist l’anonimat a la xarxa com una necessitat i no com una amenaça, hem entès als dissidents Xinesos i Turcs"

També he vist aquests darrers dies que una gran part dels meus contactes s’han fet de Telegram, un servei de missatgeria competència de Whatsapp que té xats secrets que s’autodestrueixen. De sobte hem vist l’anonimat a la xarxa com una necessitat i no com una amenaça, hem entès als dissidents Xinesos i Turcs, i a poc a poc ens hem convertit en un país de furoners (hackers). Us deixo un breu diccionari:

Navegació privada

Hi ha dos tipus de persones: aquelles que saben la combinació de tecles per iniciar una sessió de navegació privada i aquelles que no. En una sessió en mode privat el navegador no desa l'historial de navegació, les galetes, les dades de lloc ni la informació que introduïm en els formularis. Hem descobert que, a banda de navegar per YouPorn, també és útil per navegar per segons quins llocs sense deixar traça.

VPN

És l'acrònim de Virtual Private Network (Xarxa Privada Virtual). La navegació mitjançant una xarxa privada ens permet amagar la nostra adreça IP als llocs web que visitem (la IP és com el nostre número de telèfon a Internet). La gent del navegador Opera, que porta una VPN incorporada, deu estar flipant amb el pic de descàrregues d’usuaris catalans. Fins no fa massa, havíem fet servir l’Opera per accedir al catàleg nord-americà de Netflix, ara per accedir a les webs censurades a Espanya.

TOR

És l’acrònim de The Onion Router (Encaminador Ceba). És un navegador de programari lliure que permet navegar anònimament per Internet. Tor dirigeix el tràfic d'Internet a través d'una xarxa voluntària d'abast mundial formada per més de 6.000 nodes que permeten ocultar la identitat, ubicació i tràfic d'Internet de l'usuari als programes de vigilància. Fins fa poc sabíem que Tor era el navegador de la Dark Web, ara hem comprovat que és també el navegador preferit dels activistes dels països on no hi ha llibertat d’expressió.

Signal

Signal és una aplicació de missatgeria instantània i trucades, lliure i de codi obert, amb èmfasi en la privadesa i la seguretat. Pot ser utilitzada per enviar i rebre missatges, documents, imatges i vídeos encriptats. Per defecte, l'aplicació encripta la base de dades de missatges en el dispositiu de l'usuari, així com tots dos extrems de la comunicació i no guarda cap informació en cap servidor central. És l’aplicació de missatgeria preferida d’Edward Snowden i ara també de mig Catalunya (de l’altre mig, Telegram).

Protonmail

ProtonMail és un servei de correu electrònic amb encriptació punt a punt creat l’any 2013 al CERN (Consell Europeu de Recerca Nuclear). A diferència de serveis similars com Gmail o Hotmail, el ProtonMail encripta la informació del correu electrònic abans d’enviar-la cap als seus servidors. Es pot accedir a ProtonMail des del navegador web o bé des de les corresponents aplicacions d’iOS i Android.

Milers de catalans podrien escriure aquest diccionari millor que jo i ampliar-lo amb més termes. Són els de l’exèrcit d’ombres que ha fet possible que arribessin les urnes, les paperetes i que hi hagués la infraestructura informàtica necessària que va fer possible el sistema de cens universal pel referèndum de l’1 d’octubre. Si en coneixeu algun, doneu-li les gràcies.

Més informació
¿Qué pone en un DNS?
'Cuéntame' against 'Black Mirror'
Baby Mozart, baby Einstein, baby Jobs
Avui et destaquem
El més llegit