Diversificar les inversions: un exercici imprescindible

Ens trobem al mig d'un gran canvi econòmic, i quan sortim de la crisi serem sens dubte diferents que l'any 2008. Quasi tot al nostre voltant està canviant, la forma com les empreses s'ajusten a la baixada de la demanda, la forma en què els bancs ho fan als nous i més severs requeriments de capital.

Tanmateix, hi ha principis que no ho fan, i que hauríem de tenir sempre present. Un d'ells és el de la bondat de diversificar actius.

L'any 1952 en Harry Markovitz teoritzà que per inversors amb una determinada aversió al risc, per maximitzar els ingressos de la seva cartera reduint el risc el millor que poden fer bé és diversificar les seves inversions en productes no correlacionats. Assolir rendiments més elevats s'entén que vol dir que el resultat és el mateix però amb menys risc, o bé el risc és el mateix però s'obté més rendibilitat.

La teoria té punts dèbils, la racionalitat dels inversors n'és un d'ells. No tots actuem de forma racional, a vegades els mercats es mouen conjuntament per modes, totalment irracionals, o bé els mateixos individus som incoherents. El premi Nobel Kanehman (llegeixin el seu llibre revelador "Pensar ràpid, pensar lent"), fa vàries demostracions de com prenem decisions contradictòries depenent de l'entorn i com som irracionals.

Una dificultat és trobar inversions que no estiguin correlacionades entre elles. Abans es podia invertir en diversos països, però cada cop més el món es mou conjuntament (Xina era l'excepció a la crisi, però la baixada del seu creixement del 8% està provocant una petita crisi econòmica). Els diferents valors a borsa tendeixen a moure's seguint grans tendències. Invertir en immobles ara veiem que està molt relacionat amb l'economia en general i, per tant, amb els resultats de la borsa.

Darrerament els inversors i els gestors de carteres estan invertint en uns productes diferents, en inversions alternatives, bé mitjançant plataformes de crowdfunding, bé invertint directament en préstecs o capital a empreses. Tots ells formen part de la desintermediació bancària que s'està produint en el nostre país i tants d'altres, potser el Regne Unit és, com moltes vegades en temes financers, el capdavanter en aquesta tendència. Una tendència que de forma consistent està fent-se un forat en les carteres dels inversors.

Avui et destaquem
El més llegit