Les dones referents

Tot just després del 8 de març, que és el dia de la dona, voldria realçar la importància de tenir dones referents, dones que per la seva forma de pensar, de viure, per la seva coherència, per la seva lluita per ser allò que volen ser o per aconseguir el que creuen que han d'aconseguir, t'obliguen a reflexionar, a qüestionar, a avançar, a assumir tu també reptes.

Sempre he pensat que a mesura que vas vivint sumes referents, alguns poden ser més o menys coneguts, per exemple, en els meus anys d'Institut ho va ser la professora Carme Pleyan, en els anys inconformistes dels setanta la Montserrat Roig i, més endavant, diferents dones del món empresarial com la Núria Basi.  Ara bé, els meus grans referents són dues dones molt properes i estimades. Dones valentes que van afrontar reptes complicats, en el seu moment, per l'entorn social, la seva situació personal i que mai van recular davant "el que diran".

La mare, la Concepció Amigó, n'he parlat moltes vegades, dona valenta que en quedar vídua als vint-i-cinc anys i amb dues filles va ser capaç de continuar un negoci en un entorn masculí i masclista, que va ser discriminada per raó de gènere en moltíssimes ocasions, però que no es va acovardir sinó que va decidir que havia d'avançar malgrat tots els inconvenients.

"Quan m’aturo i penso en aquestes dones que més m’han influït, constato que totes han viscut amb fidelitat i coherència amb allò que creien i volien"

La meva amiga Immaculada Malaret, quatre anys més gran que jo, i que malauradament ens va deixar massa aviat. De molt jove va decidir portar les regnes de la seva vida, realçant la seva independència en anar a viure a l'estranger quan ningú ho feia, i menys una noia; en decidir més tard no entrar a l'empresa familiar i llaurar-se una carrera professional com a directora de màrqueting en una gran multinacional farmacèutica; ser mare soltera l'any 1981, plenament conscient de les dificultats que aquesta decisió li comportaria. Seguir el camí que s'havia marcat no li va ser fàcil i menys vivint en un poble, però amb la seva lluita i constància va superar tots els entrebancs que li sorgien fins a aconseguir el respecte de tothom.

Quan m’aturo i penso en aquestes dones que més m’han influït, constato que totes han viscut amb fidelitat i coherència amb allò que creien i volien.

Més informació
30 advocats estrella, ni una dona!
Imma Amat, entre la cultura i l'empresa
Avui et destaquem
El més llegit