VIA Empresa està celebrant el setè aniversari en confinament i nosaltres volem rendir homenatge a la seva tasca lliure, independent i professional que al llarg d'aquests anys ha dut a terme. Tanmateix ha intentat sempre donar visibilitat al talent femení, i ha mostrat un compromís autèntic amb l'equitat i la igualtat d'oportunitats i les greus conseqüències per elles, les dones i per la societat, tant a nivell d'equip empresarial com a nivell públic.

Des d'un principi, VIA Empresa es va adonar que l'ODEE era una veu qualificada i professional i es va fer ressò de totes les investigacions econòmiques i socials que en clau de gènere es feien. De seguida varen veure la innovació que significava la creació d'uns indicadors econòmics nous, en clau de gènere, aplicats a les anàlisis de la situació de la dona en el món de l'empresa i de l'economia. "El que no es compta i no es dóna a conèixer no existeix". 

"Des del principi es va fer ressò de totes les investigacions econòmiques i socials que en clau de gènere es feien"

Des que ODEE va analitzar i quantificar la pèrdua del talent femení a Catalunya en més d'un milió d'euros a l'any, ha seguit cercant les causes d'aquesta pèrdua i les greus conseqüències per la societat. S'ha creat una clara tendència. Cal posar xifres sobre la taula. Estadístiques i xifres disgregades per sexe. Les xifres de la bretxa salarial, les xifres de dones empresàries, les xifres de les dones en els llocs de decisió, de les dones aturades, de les dones TIC, etc. Cal quantificar el valor del treball domèstic i de cures que majoritàriament fan les dones i que vàrem valorar en un 24% del PIB català.

Més info: Quant es produeix mentre es cuida?

Per això, l'ODEE amb la col·laboració del Gabinet d'Estudis Econòmics de la Cambra de Comerç de Barcelona i de la seva directora Carme Poveda va crear el primer Indicador d'Igualtat de Gènere de Catalunya (1) l'any 2015 i 2017 i fent una retrospectiva des del 2005. Una de les conclusions va ser que havíem perdut una dècada per la igualtat de gènere, i que no només no es va avençar en res, sinó que en alguns aspectes vàrem retrocedir. Finalment també vàrem ser les primeres a quantificar el valor del treball domèstic i de cures que majoritàriament fan les dones, i que signifiquen més d'un 24% del PIB català.

"També ara, en aquesta crisi, les més perjudicades seran les dones" 

Podem dir que en la darrera dècada, i des de la gran crisi financera i econòmica, les grans damnificades han estat les dones. Però a més en aquesta crisi del coronavirus, també l'ODEE ha publicat les xifres de qui són les que estan a primera línia de la lluita contra el coronavirus perquè també ara les més perjudicades seran les dones.

Més informació
"Sto Lat", VIA Empresa!
Minuts, minuts, minuts
VIA Empresa: el paper dels connectors
Avui et destaquem
El més llegit