L’ecosistema d’innovació a Boston

A mitjans del passat mes de febrer vaig tenir l’oportunitat i, perquè no dir-ho, el privilegi de participar en un seminari organitzat per Lead to Change, la consultora capitanejada per Xavier Marcet, a Boston. El títol de la xerrada va ser Strategy, Growth and Innovation

No puc negar que les expectatives, a més de la il·lusió i les ganes d’aprendre, eren molt altes i no va defraudar. El primer aspecte que no defrauda és l’ecosistema de Boston. Segons dades d’Startup Genome, la ciutat nord-americana és el quart ecosistema mundial en termes d’startups i emprenedoria, només per darrere de Silicon Valley, Nova York i Londres (Empatades a la segona posició). 

Les startups d’aquest ecosistema es concentren en els següents àmbits: salut, educació, foodtech i sostenibilitat. Per entendre el context financer, en aquest ecosistema hi han establertes més de 1.000 empreses de capital risc. 

Hi han establertes més de 1.000 empreses de capital risc

Aquest ecosistema emprenedor és fruit i conseqüència de l’ecosistema educatiu que trobem a Boston, la ciutat del món amb més universitats (52 a l’àrea metropolitana i 100 si tenim en compte la regió de Massachusets). Entre elles trobem algunes de les més reconegudes, internacionalment, com la Boston University, Harvard University o el Massachusets Institute of Technology (Aquestes dues últimes van ser objecte de la nostra visita).

Per posar algunes dades que ajudin a entendre la magnitud, només l’any 2020 es van graduar 107.302 estudiants. La xifra correspon a tota la població de l’Hospitalet de Llobregat. Més enllà dels números, que sorprenen i espanten a la vegada, passejar per Havard i tenir el privilegi d’assistir a les classes és una experiència única i emocionant (Sobretot per les persones a qui ens agrada estudiar i aprendre).

A més de sentir-te rodejat d’un ambient acadèmic d'elit, la seva bella i señorial arquitectura, els seus espais verds i els seus jardins creen una atmosfera, m’atreveixo a dir, amb certa mística. Harvard és la universitat privada més antiga dels Estats Units. Fundada l’any 1636, el centre ocupa el primer lloc al rànquing acadèmic de les universitats del món, segons el HEEACT i l’US News & World Report. 

Harvard és la universitat privada més antiga dels Estats Units

També vam tenir la possibilitat de visitar el Massachusets Institute of Technology (El somni de qualsevol enginyer). El MIT s’ha convertit en el hub més gran de generació d’idees i talent tecnològic del món. Als voltants de Kendall Square es troben nombroses empreses d’alta tecnologia, biotecnologia i també startups (Facebook, Apple, Google, Sanofi o Novartis) que se situen a prop d’aquest centre de coneixement per treure el màxim profit. 

Amb 435 patents generades el 2021, el paper del MIT a la història de la indústria és indiscutible (A més de ser la universitat amb el nombre més gros de patents del món). Un dels aspectes que diferencia aquesta universitat és que un 22% del finançament procedeix de les indústries i, per tant, la seva connexió amb el negoci és molt diferent de la majoria d’institucions educatives.

El 22% del finançament del MIT procedeix de les indústries

Possiblement, això impacta en algunes de les seves ràtios més exitoses com el nombre d’empreses actives en el món que han estat fundades per exalumnes del MIT (30.020 que donen feina a 4,6 milions de persones) o la ràtio de supervivència de les startups sorgides del centre (El 60% sobreviu després de 14 anys enfront d’un 23% a la resta dels Estats Units).

Evidentment, Estats Units no és Europa i no podem copiar el model americà, però si crec que hi ha coses que són aplicables al nostre ecosistema universitat-startups-empresa i que, quasi segur, ajudaria a millorar el nostre ecosistema d’innovació. 

Més informació
Innoves o millores
Serà possible el ‘Jo a Boston i tu a Califòrnia’?
Barcelona i Boston innoven amb una aliança "diplomàtica, científica i tecnològica"
Avui et destaquem
El més llegit