Educa't a la xarxa

Fa setmanes que exploro la possibilitat d'enrolar-me en un postgrau o en un màster per actualitzar currículum i habilitats com a desenvolupador. Apps mòbils és el que buscava, i examinant diferents opcions m'adono que tot ha canviat. Abans un diploma era un puntal, un títol oficial de l'Estat representava un valor a oferir a l'estudiant com a contraprestació al cost econòmic i l'esforç a realitzar. Ara el que importa és assimilar una nova habilitat i donar-ho a conèixer.

Lluny de romanticismes, la xarxa i les noves formes d'aprenentatge que facilita posen en el punt de mira l'aprenentatge, en lloc de la consecució d'uns objectius acadèmics que comprin respecte en forma de títol oficial o d'escola de prestigi.

Les TIC ajuden a alliberar el coneixement, també l'encapsulat a les aules. Cursos universitaris completament gratuïts de MOOC (Massive Online Open Course) donen resposta a necessitats concretes. Un curs no és un mestratge complet però dóna peu a entrar a una nova disciplina, a un tast abans d'invertir una quantitat important de diners en formació, o donar resposta a preguntes concretes sense haver de quedar-te tot el pastis.

Si en el meu article anterior on parlava de la importància d'aprendre a programar, fent referència a llocs web com codecademy o programmr, per accedir a MOOCs disposem de Coursera, un portal dedicat a indexar una gran nombre de cursos d'aquesta tipologia.

I com canviarà la formació a mtjan termini? Remetrà la febre de la titulitis. Vull pensar que potencials estudiants a la recerca d'una formació continuada o de postgrau, exploraran noves opcions col·locant-les a la mateixa altura de les que disposen d'un diploma amb paper de l'Estat; quan un professional de les TIC vol formació en un conjunt de tècniques i eines especifiques opta per una certificació validada per la companyia proveïdora del producte (SAP, Microsoft, Oracle...). De la mateixa manera, en un futur proper, hom disposarà de plans de formació per necessitats especifiques i més ajustades a la demanda del món laboral, i per altra banda, titulacions molt més generalistes i de tall acadèmic, enfocades a la investigació i que conservaran la forma tradicional.

La dinàmica ha canviat. Aprèn, consolida-ho amb l'experiència i obté visibilitat per treure'n rendiment.

Avui et destaquem
El més llegit