Educació 'a la Merkel'

Com a alemanya que porta més de 20 anys a Espanya hi ha una cosa que em sorprèn en aquest país. Mentre l'atur segueix sent una de les principals preocupacions ciutadanes, segons l'últim CIS, poques mesures efectives es prenen per solucionar la desocupació juvenil que aconsegueix el 42'2%, una dada que hauria d'alarmar-nos a tots. Una experiència duta a terme amb èxit en alguns països com Alemanya és la Formació Professional Dual, un sistema educatiu que combina estudis i treballs relacionats de forma paral·lela. Què és realment la FP Dual? Per què té tant d'èxit a Alemanya i per què està resultant difícil la seva aplicació a Espanya?

El model alemany de FPD
És el que en els últims temps es coneix com "educació a la Merkel", la Formació Professional: un mètode d'aprenentatge molt tradicional a Alemanya, que consisteix a estudiar i treballar en paral·lel. Perquè allà "l'estudies o treballes" no existeix. Des de l'escola, els joves alemanys realitzen pràctiques en empreses. Comencen als 14 anys i, a partir de llavors, durant tots els cursos passen per una experiència laboral de dues setmanes.

També cada estiu busquen pràctiques que els ajudin en la seva orientació professional o algun tipus de feina. En aquest país i en el nord d'Europa, el més habitual és la combinació de formació i treball. Aquest és un dels motius pels quals la Formació Professional Dual funciona. Perquè els joves, acostumats a tocar realitat, volen coses pràctiques i no només teoria. A més, estudiar s'entén com alguna cosa pràctica i amb aplicació immediata, el conegut learning by doing.

A Alemanya un 66% dels joves es decideixen per una Formació Professional Dual després del Batxillerat. També n'hi ha que no fan el batxillerat i van directament a aquesta formació o els qui van a la universitat i ho cursen després. No es pot treballar sense haver passat per la FP. Consisteix en la preparació paral·lela a l'empresa i a l'Escola Professional o, dins de l'àmbit universitari, a l'Escola Superior de formació dual. Són aproximadament tres anys de 50% pràctiques i 50% teoria i hi ha tants cicles de FP com professions, uns 70 duals universitaris i centenars per a l'escola professional.

Així, durant diversos anys els joves van aprenent en les empreses i realitzen un programa intern passant pels diversos departaments. Al seu torn, reben formació teòrica i compten amb un tutor dins de l'empresa. Aquest "mentor" els acompanya i és el responsable que el projecte de la FP sigui estratègic dins de la companyia. Igualment perceben un sou mensual, que cada any augmenta. Aquest salari és important; reconeix el seu treball i facilita la seva independència. Per aquest motiu els joves alemanys marxen de casa dels seus pares amb 18 anys. La FP els ajuda a fer-ho.

Per què funciona aquest sistema?
Després de tres anys, aquest jove de 21 anys és un talent intern, coneix la companyia en profunditat i ha estat format des de dins. Els empresaris tenen la certesa que el que un candidat ha après, ho sabrà posar en pràctica. No contracten un estudiant de la universitat que no ha treballat mai o que només ha fet algunes pràctiques, sinó a l'inrevés. Altres aspectes positius són que la companyia millora la seva competitivitat i que estalvia en despeses de selecció de personal, que poden arribar a ascendir als 10.000 euros. El cost de formació del jove, que pot estar al voltant dels 30.000 euros, es percep com una inversió en el mitjà-llarg termini.

Frens de la seva aplicació a Espanya
Sens dubte, els problemes d'obtenció del crèdit a Espanya són un fre per invertir en processos formatius que serien beneficiosos per a l'empresari. Amb l'inici de la recuperació econòmica, el crèdit ha començat a fluir, però no de forma suficient. Una llàstima en un país amb unes xifres esgarrifoses d'atur juvenil, amb una fugida de cervells i talent constant, i amb una percepció per part dels joves de tenir poc futur al seu país.

La cultura del curt terminisme també és important. Cal tenir confiança i apostar per una "pedrera" que estigui implicada i compromesa amb l'empresa, que l'hagi viscut i hi hagi crescut. Existeix una certa desconfiança a formar professionals i que una altra empresa tregui partit d'això. S'ha de tenir fe en el bé comú i confiança en què els joves es quedaran un temps amb nosaltres pel valor i beneficis que ofereix la nostra empresa. I que, en qualsevol cas, el moviment entre empreses d'aquests joves formats serà en benefici de tots.

Finalment, el descrèdit reputacional de la Formació Professional al nostre país és un flac favor a uns joves que necessiten orientar-se al mercat professional. No tots els camins passen per una universitat que avui dia viu una mica desconnectada de la realitat i les necessitats de les empreses. Donar valor a l'ofici ajudaria molts joves desorientats i ficats en carreres que sovint no desitgen seguir.

Per aquests motius, molts professionals del sector reivindiquem una formació que ajudi els joves a trobar el seu camí al món de l'empresa i a les companyies a comptar amb joves que tenen la formació que s'adapta a ells i que s'integren al món laboral a edats primerenques.

Avui et destaquem
El més llegit