Efectes perversos dels bonus i els objectius de rendibilitat

Està clar que l'ésser humà és l'únic animal que cau repetidament en els mateixos errors. Un exemple el tenim en les males pràctiques corporatives que varen contribuir de manera decisiva a la crisi financera global que va esclatar en 2008. Entre les males pràctiques que s'ha demostrat que varen causar la bombolla especulativa podem destacar l'objectiu de beneficis a curt termini, que a mitjà termini perjudiquessin greument als clients i a les mateixes entitats; i els sistemes d'incentius (bonus) dels directius que solament premiaven aquests beneficis a curt termini.

Encara no hem acabat de sortir bé de la crisi i ja estem veient companyies que tornen (potser no les van abandonar mai) a les males pràctiques. Es tracta d'empreses que per tal d'augmentar una mica més els beneficis i, per tant, la rendibilitat dels accionistes i, sobretot, els bonus dels directius, no els importa crear problemes importants als seus clients i empobrir la qualitat de vida dels seus empleats. Exemples d'aquestes pràctiques són reduir la vida dels productes a fi que els clients els hagin de substituir abans d'hora, sotmetre als empleats a condicions laborals amb nivells d'estrès exagerats o deixar tirats als clients en un aeroport durant hores i hores.

Davant d'això que es pot fer? Aplicar el sentit comú:

• Per una banda, els afectats, empleats o clients, haurien de denunciar aquestes pràctiques a les autoritats competents.
• I els clients, si poden, haurien de triar altres empreses més responsables socialment.
• I la millor solució és que aquest tipus de companyia revisi la seva estratègia, assegurant que la responsabilitat Social Corporativa, i la satisfacció dels clients i empleats són també prioritaris i deixar de considerar la rendibilitat financera com a única prioritat real.
• I els sistemes d'incentius haurien de premiar la consecució d'objectius relacionats amb clients, empleats i la RSC, en general.
• D'aquesta manera, s'hauria d'impedir que es premiïn l'alta rendibilitat financera quan va acompanyada de problemes greus relacionats amb clients i empleats.
• Per altra banda, com que els efectes de les polítiques de l'empresa en clients i empleats a vegades tarden a visualitzar-se, convé que els bonus es calculin (i s'abonin als directius) amb una perspectiva de llarg termini.

En definitiva, si les empreses no es prenen seriosament aquestes problemàtiques, tornarem a reincidir en els errors de sempre.

 

Avui et destaquem
El més llegit