El MWC i el 4YFN, claus per l'ecosistema digital de Barcelona

Fa cinc anys que alguns dels emprenedors destacats de Barcelona es van adonar que arreu s'estaven organitzant i consolidant grans hubs tecnològics al voltant de grans ciutats com ara Londres, París, Amsterdam, Berlín,... S'estava creant una competició global de ciutats, en la que, si Barcelona hi volia competir, havia de posar-s'hi i posar en valor tot allò que s'havia estat treballant des de fa més de 25 anys.

Amb aquest motiu es va crear Barcelona Tech City, associació privada sense ànim de lucre, que treballa per contribuir a posicionar Barcelona en la lliga mundial de les ciutats tecnològiques. La creació del Pier01, situat a Palau de Mar, ha permès materialitzar i mostrar internacionalment aquesta forta aposta de l'associació erigint-se l'aparador de les possibilitats de Barcelona com a hub tecnològic internacional. En l'actualitat, Barcelona està situada entre els cinc principals hubs tecnològics europeus i és la tercera ciutat europea preferida pels emprenedors per crear startups, segons l'informe del fons d'inversió Atomico. Si ens haguessin dit fa 10 anys que Barcelona podria mobilitzar una inversió de més de 1.200 milions d'euros en poc més de 12 mesos només en el sector tecnològic i digital, algú ens hauria titllat de bojos.

El repte implica seguir potenciant l'ecosistema local i intentar atreure el número més gran d'organitzacions, de talent i d'inversors internacionals. Per a la ciutat és vital ser capaç d'atreure els grans esdeveniments internacionals sectorials. En aquest cas, tenir el Mobile World Congress (MWC) i el 4YFN de la Mobile World Capital, el IoT Solutions World Congress o l'Smart City Expo, fa que durant una setmana a l'any Barcelona sigui el centre de totes les mirades del sector tecnològic, tant a escala local com internacional. Això no és trivial.

Esdeveniments d'aquesta repercussió internacional, com ara els propers MWC i el 4YFN, han de ser aprofitats per poder mostrar la tasca que s'està desenvolupant a Barcelona fent créixer i donant suport a l'ecosistema emprenedor. El 4YFN és una oportunitat única de mostrar el creixement de l'ecosistema local i de les connexions internacionals adquirides en aquests anys a tots aquells visitants que tenen interès a conèixer les oportunitats que Barcelona ofereix ara mateix en l'àmbit tecnològic. Barcelona esdevé la capital mundial de la tecnologia durant aquells dies, atraient centenars de milers de persones i organitzacions que, a banda de tenir els interessos propis del MWC, cada cop estan més interessats en les noves possibilitats d'innovació que ofereixen les startups.

En el 4YFN en concret, com a Barcelona Tech City busquem és que es visibilitzi la consolidació de l'ecosistema de Barcelona a través de les startups i les organitzacions que exposen tant en els nostres espais (M2 i N2) i espais propis, com d'altres agents de l'ecosistema com són ACCIÓ, l'ICEC o Barcelona Activa, per atraure l'atenció d'inversors o clients o inclús de potencials compradors, o de potencials empreses grans que venen al MWC. Volem que aquests professionals i grans empreses tinguin la possibilitat de conèixer i connectar amb les nostres startups i amb les nostres organitzacions.

"Com a Barcelona Tech City busquem és que es visibilitzi la consolidació de l'ecosistema de Barcelona" 

Des de Barcelona Tech City volem que les nostres startups surtin de l'esdeveniment amb els contactes de VC, clients, talent, ...A l'Associació el 4YFN també ens ha de servir perquè tant a escala local com internacional es conegui exactament què és el que fem a Barcelona Tech City. És a dir, que es tingui una idea més clara de què estem fent i quin és l'impacte de l'associació en el creixement de l'ecosistema. Per tant busquem una certa projecció internacional també.

Convèncer els visitants internacionals ens ha de permetre seguir atraient grans players internacionals a la ciutat. Alguns exemples com Amazon, KING.com, Airbnb, Schibsted, Roche o Nestlé ens han de servir de model. Per nosaltres és un element crucial. Barcelona esdevindrà un hub global si és capaç de tenir sòlid localment i és capaç de crear un entorn adequat i atractiu perquè talent, startups i organitzacions consolidades internacionals s'hi puguin establir.

Hi ha també un altre element que és cabdal. Els dos esdeveniments que se celebren a la nostra ciutat ens permeten conèixer noves tendències en molts camps. La concentració en pocs dies és esgotadora però alhora molt enriquidora. Per tant, la part d'aprenentatge també hi és, ja sigui a través dels panells d'experts o simplement a través dels mateixos expositors de les companyies. Poder treure el cap, informar-se i xerrar amb assistents i participants ens permet tenir idees, contacte i, fins i tot, potenciar sinergies que d'altra manera no podrien passar.

L'ecosistema tecnològic de Barcelona no s'entendria com és ara sense incloure a l'equació el MWC i sobretot el 4YFN. L'impacte de l'esdeveniment ha quallat a la ciutat, provocant una major comprensió de les possibilitats de l'ecosistema emprenedor i facilitant la tasca que realitzem des de Barcelona Tech City d'estendre els seus efectes durant els 365 dies de l'any. L'experiència ens diu que l'ecosistema necessita pilars en els quals fonamentar-se. Esdeveniments com el 4YFN o el MWC, iniciatives com Barcelona Tech City, Startup Catalonia o la Mobile World Capital Barcelona o espais com el Pier01 formen una part important d'aquests pilars.

"L'ecosistema tecnològic de Barcelona no s'entendria com és ara sense incloure a l'equació el MWC i, sobretot, el 4YFN"

Per posar en valor aquests dos esdeveniments, cal que ens preguntem què hagués passat o passaria si no els tinguéssim, si deixéssim de tenir totes aquestes persones que vénen a conèixer aquest vessant de Barcelona. On seríem?

En resum, som de l'opinió que per la ciutat és vital ser capaç d'atreure els grans esdeveniments internacionals sectorials, en aquest cas, tenir el Mobile World Congress i el 4YFN fa que Barcelona durant una setmana sigui el centre de totes les mirades del sector tecnològic, tant en l'àmbit local com internacionalment. Això no és intranscendent i l'hem d'aprofitar.

Més informació
Tech 4 Good, Tech 4 Bad
MWC: una crònica del futur sense haver-hi estat
Les startups catalanes del 4YFN
Avui et destaquem
El més llegit