Els beneficis socials dels projectes de cooperació internacional

A principis del mes de setembre una delegació de la Unió Empresarial de l'Anoia (UEA), entitat que presideixo, juntament amb l'alcalde de Castellolí, vam viatjar a Hondures per iniciar un projecte de cooperació internacional al desenvolupament, de caràcter medi ambiental. En concret el projecte, promogut per la Diputació de Barcelona, té per objectiu realitzar un estudi per construir un abocador, i evitar la contaminació, el deteriorament de l'entorn, i l'impacte que generen els residus sòlids en la població, el sòl, la fauna i flora de la zona.

El treball en aquest viatge va ser conèixer de primera mà la problemàtica, establir vincles entre les institucions locals i econòmiques de l'Anoia i Colon (Departament del qual la ciutat hondurenya de Trujillo n'és capital) i, fer la recerca d'un emplaçament òptim per l'abocador de residus. Els programes de cooperació internacional en el tema del medi ambient són nombrosos i, de fet, són moltes les entitats que cada vegada dediquen més recursos a la gestió del medi ambient i dels recursos naturals. La reducció de la contaminació de l'aire, el subministrament d'aigua neta, la millora de la sostenibilitat, l'ordenació territorial i la protecció de la biodiversitat centren moltes de les actuacions internacionals. Les problemàtiques vinculades a l'accés a l'energia, la mitigació d'emissions de gasos efecte hivernacle i l'adaptació al canvi climàtic, són altres àmbits que també guanyen protagonisme en les polítiques internacionals.

Programes de cooperació al desenvolupament com aquests són la via per la qual les associacions empresarials en general i les empreses en particular poden ajudar a mitigar els problemes i les necessitats bàsiques que pateixen alguns països. Però a la vegada, també és una oportunitat des del punt de vista de l'economia local, ja que donar valor a les escombraries, genera llocs de treball, empreses, cooperatives i permet la integració de col·lectius que viuen fora del sistema.

Des de l'òptica de la UEA, aquest projecte de cooperació a Hondures posa en relleu el compromís social de l'entitat, i va en línia amb els valors ètics adoptats per la UEA en els darrers mesos i coherent amb una nova societat en la qual la sostenibilitat de les accions de l'home han d'anar guanyant terreny.

Aquest projecte de cooperació permetrà que alguna empresa de la nostra comarca pugui trobar col·laboradors a l'altra banda de l'Atlàntic i es puguin proposar per a portar a terme el projecte, o per ajudar a gestionar la planta de residus, però també s'han fet les gestions per ampliar el perímetre de la col·laboració per tal d'avançar en temes que també són prioritaris en aquelles terres, com són: plantes fotovoltaiques, eòliques, recerca d'aigua en el subsòl, depuració d'aigües, etc. Els vincles creats des de la UEA amb els municipis de Trujillo i Guanaja i amb les cambres de comerç del Districte de Colon, fan albirar el desenvolupament d'accions que poden obrir aliances de cooperació empresarial entre els dos territoris.
Avui et destaquem
El més llegit