Empresa, propietat i família

Una crisi empresarial de la magnitud, profunditat i rapidesa de la generada per la covid-19 centra el focus d'atenció de les famílies empresàries en el negoci. La prioritat és salvar-lo. Poden tenir problemes de rendibilitat i de liquiditat. A més, el patrimoni familiar pot estar en perill; i finalment pot haver una davallada d'ingressos professionals, per concentració laboral de la família, sobretot a les pimes. És molt possible que la família hagi fet pinya inicialment, aparcant possibles diferències, i concentrant el lideratge. Cal prendre decisions amb encert i ràpides.

Cal recordar que a l'empresa familiar hi ha tres cercles d'interès legítims: empresa, propietat i família. I hem d'actuar tenint en compte totes tres. La base es troba en la comunicació, que va més enllà d'informar; també és escoltar i comprendre les situacions econòmiques i emocionals de cada persona concreta. Comunicar és el primer pas per harmonitzar les visions sobre la situació present i els escenaris futurs. Potser cal fer sacrificis com la reducció de dividends, el que pot no ser percebut igual pels que treballen a l'empresa i pels que no.

"Cal recordar que a l'empresa familiar hi ha tres cercles d'interès legítims: empresa, propietat i família"

Els temes com poden ser la planificació del relleu o l'elaboració de protocol poden passar a segon terme davant de la necessitat d'elaborar i executar plans de viabilitat. També pot ser que el relleu a la propietat, govern o direcció es precipiti per traspàs dels predecessors; en aquest cas serà important haver disposat dels adequats plans de contingència.

La sortida de la crisi pot ser llarga i passats els primers moments poden aparèixer diferencies entre els socis. Pot-ser uns veuen oportunitats que cal aprofitar, i uns altres tenen total aversió al risc. Potser s'han de prendre decisions crucials com si continuar o tancar (vendre pot ser difícil ara). Potser convé ajuda externa d'algú amb experiència i visió multidisciplinària, és a dir que entengui i tingui en compte els diferents aspectes del negoci, de la família i de la propietat; les decisions a un cercle poden tenir conseqüències als altres.

És a les situacions de crisi quan les famílies empresàries demostren i construeixen els seus valors, i posen a prova la fortalesa de la seva missió, del motiu per continuar junts. Un dels criteris de decisió pot ser "que es vol que diguin les següents generacions sobre la nostra actuació present?"

SALUT, ÀNIMS i SENY!

Més informació
L'oblit de les farines
Repòquer d'asos contra la Covid-19
Avui et destaquem
El més llegit