Energia: una urgència per al 2016

No és pas segur, però cal esperar que els primers mesos de l'any vinent hi hagi governs consistents i estables, tant a Madrid com a Barcelona. Si és així, cal esperar que les polítiques relacionades amb l'economia i el benestar dels ciutadans recuperin uns nivells de prioritat molt superiors als que han tingut recentment.

Entre altres urgències, és imprescindible revisar substancialment les nostres polítiques energètiques. He dit sovint que per a viure a la terra, en darrer terme, les persones només necessitem rebre un flux d'energia i un altre flux d'informació. El primer dóna vida a les nostres cèl·lules, i ens dóna a les persones capacitat de moviments, de confort, i de fabricar eines que ens ajudin.

El segon fa que les nostres neurones ens permetin conèixer, pensar, decidir, i sentir emocions. Hem avançat molt els darrers anys en poder accedir, guardar, i intercanviar tot tipus d'informació. Però hem fet passos enrere en la disponibilitat d'energia, ja que cada vegada és menys segura, més cara, i té uns efectes més negatius.

La culpa d'això és la inèrcia actual a seguir aconseguint l'energia a través de cremar combustibles fòssils acumulats durant milions d'anys en el planeta. És menys segura perquè les reserves van disminuint (i en el nostre cas no existeixen ni gaire bé han existit mai); és més cara pel cost creixent de recuperar-la i de transformar-la; i és més perjudicial pels seus efectes sobre el canvi climàtic.

Tant Espanya com Catalunya som territoris que reben, com pocs, una quantitat extraordinària d'energia provenint del sol. Podríem utilitzar-la, sigui directament (solar), sigui a través del vent (eòlica), sigui a través de la pluja (hidràulica). Si féssim això, reduiríem la nostra dependència exterior, estalviaríem diners als consumidors, milloraríem la competitivitat de les nostres empreses, i contaminaríem menys.

Existeixen ja les tecnologies necessàries per fer-ho a un cost raonable. Uns quants països del Nord d'Europa han decidit, ja fa anys, fer una transició des de les energies fòssils a les energies renovables. I en canvi, aquí, els governs estan sent lents, dubtosos, i poc encertats en aquest tipus de polítiques. Veurem, en els pròxims mesos iniciatives polítiques decidides en aquesta direcció? Serem capaços de fer front a la inèrcia, i decantar els entrebancs que alguns interessos econòmics hi estan posant?

Avui et destaquem
El més llegit