Per Espanya, la vacuna no és la panacea

L'estratègia sanitària i econòmica espanyoles s'enfronten per la falta de previsió i recursos per ajudar els sectors afectats

El problema –que no es vol admetre– és que a Espanya, Economia i Prevenció d'i lluita contra la Covid es troben enfrontades. La raó és l'estructura del Producte Interior Brut d'Espanya: de cada tres euros de PIB que genera el país, un procedeix de la suma de turisme, restauració, hostaleria, transport, oci i comerç minorista; és a dir, activitats que van associades amb concentracions de persones i amb aglomeracions.

Va succeir al juny del 2020 i ha succeït al juny del 2021: s'han aixecat unes limitacions per raons econòmiques i s'estan pagant en forma de contagis… que portaran problemes econòmics. Darrere d'això la pobresa d'una Espanya que no pot remunerar a les activitats tancades, tal com s'ha fet a Alemanya i França.

És pa per avui i gana per demà. Com els Governs se senten pressionats pels agents econòmics, engeguen davant la impossibilitat de cobrir les necessitats d'aquests per altres vies. I quan es dispara la taxa de contagi i la incidència acumulada paren i arriben de nou les restriccions. Penso que no és una estratègia correcta perquè, que jo sap, no s'està calculant el cost econòmic d'aquestes aturades ni el cost sanitari que suposen.

L'espanyola no és una estratègia correcta perquè no s'està calculant el cost econòmic d'aquestes aturades ni el cost sanitari que suposen

S'ha apostat tot a la carta de la immunització per vacunació a pesar que el ritme és lent. I la realitat està demostrant que aquesta estratègia no ha estat correcta. D'una banda, perquè s'estan infectant persones vacunades, i encara que en la majoria dels casos aquest contagi és assimptomàtic, han de confinar-se.

Per un altre, perquè molts joves s'estan contagiant, i ara, a causa de la major agressivitat del cep Delta, bastants d'aquests joves ja no són assimptomàtics. I per un altre més, com d'aquest virus encara s'ignoren moltes coses, ningú va preveure que fins i tot persones ja vacunades amb la pauta completa podien tornar a contagiar-se amb ceps més agressius.

El problema de molts joves, de la majoria en realitat, és que no són conscients del perill de la Covid, no només de la malaltia sinó de les seves seqüeles, que poden arribar a ser horribles. I a més no se'ls explica. Aquesta sensació d'invulnerabilidad, pròpia de l'edat, és letal, perquè és brou de cultiu d'un contagi que s'estén amb excepcional facilitat. Penso que hauria de focalitzar-se la informació en els joves.

Més informació
El rescat del BCE a Espanya (amb amfetes)
“Espanya ha perdut el tren... això de la segona oportunitat no és real"
“El capitalisme ha sigut competència a mort i ganivet en la boca”
Avui et destaquem
El més llegit