Per què la teva empresa hauria d’estar a Cloud?

Aquests darrers anys tothom parla de la Intel·ligència Artificial i de la Transformació Digital com el motor que canviarà no només les organitzacions sinó la societat. Tot això és cert, ara bé hi ha més motors que impulsen aquesta transformació: Internet & IT són ben coneguts, Cloud és el més desconegut però potser el més important pel que fa a la difusió i democratització del canvi.

"Cloud és el motor més desconegut però potser el més important pel que fa a la difusió i democratització del canvi"

El soroll està a AI, però les nous estan a Cloud...

Però què és això del Cloud? Molts en tenim una experiència directa, part de la nostra vida està a Dropbox, Google Drive, Gmail o Instagram. El trasllat al món empresarial va però més enllà de l’emmagatzematge de dades. Els servidors esdevenen màquines virtuals al Cloud, les bases de dades estan al Cloud, el Business Intelligence és al Cloud, els processos de Machine Learning o AI són al Cloud.

Per resumir-ho, els centres de dades s’estan convertint en una espècie en procés d’extinció i estan sent substituïts per serveis IT al Cloud. Els tres grans proveïdors són Amazon amb Amazon Web Services, Microsoft amb Azure i Google amb Google Cloud. Europa i en particular Espanya i Catalunya, estan a la cua d’aquesta evolució que de ben segur s’accelerarà en aquests propers anys.

Ara bé, et pots preguntar, per què és tot això important per mi i la meva empresa i en què m’afecta?

El primer i més obvi és que el Cloud disposa de sistemes, nivells de seguretat, instal·lacions, manteniment... Que una empresa, per gran que sigui, no pot ni somiar. Per exemple, si has de desplegar una pàgina web arreu necessites replicar-la a un lloc el més proper possible a l’usuari per aconseguir que vagi el més ràpid possible (cada 100m et costen 1% en vendes online), Amazon AWS està en 180 centres propers o en els proveïdors de serveis Internet a 69 ciutats en 30 països. Un altre exemple, l’estàndard habitual de disponibilitat dels sistemes d’Amazon AWS és 99.99% del temps amb una disponibilitat de les dades del 99.999999999% (similar a altres proveïdors). Qui pot competir amb aquestes xifres?

"Europa i en particular Espanya i Catalunya, estan a la cua d’aquesta evolució que de ben segur s’accelerarà en aquests propers anys"

Ara bé, impressionants com són, no són pas el motiu que fa que les empreses es passin en massa a Cloud. Les raons principals són aquestes quatre:

En primer lloc els diners, sempre els diners. Cloud fa que totes les inversions en informàtica esdevinguin un cost variable. No cal construir un centre de procés de dades, no cal comprar ordinadors, no cal actualitzar-los o ampliar-los, no cal comprar llicències de software com bases de dades, no cal tenir personal que els mantingui, no cal .... Tot esdevé un cost variable que només pagues quan ho fas servir i sinó, no pagues. Els estalvis poden doncs arribar a ser enormes.

La segona raó és que el cost de donar servei a un client més, si aquest servei el dóna software i aquest codi està a Cloud, és proper a zero. Per exemple per a eDreams, Booking, Airbnb... donar servei a un vol més, a un client més, té un cost proper a zero. Això va unit a que si està a Cloud el creixement és infinit i el decreixement (tant important com créixer és ajustar recursos quan no et calen) és instantani.

La tercera raó és l’agilitat que tot això et dóna. No només en termes de creixement o decreixement, sinó també en termes de canviar de sistemes com ara de bases de dades, de processadors, d’arquitectures i poder anar a arquitectures serverless a on tot és gestionat pel Cloud i tu només poses el codi. Aquesta extraordinària agilitat permet no només respondre a les necessitats canviants de l’empresa, del sector o als canvis tecnològics, sinó també experimentar, provar, fer prototips... Sense haver de comprar, instal·lar, etc. Et permet, en definitiva, innovar amb un cost pràcticament nul i sense risc.

La darrera raó és la democratització de la Intel·ligència Artificial i en general de les practiques més actuals d’IT que aquestes plataformes permeten. Totes les plataformes disposen de models d’AI empaquetats i llestos per ser utilitzats. Per exemple, tens models per reconèixer cares, persones o objectes, recomanadors, chatbots pre-fets... No es tracta de coses que sigui impossible fer, és codi open source i per tant a l’abast de tothom, però l’empaquetament permet que un programador amb molt poca experiència pugui posar-los en marxa sense massa esforç i amb una qualitat sorprenentment alta.

Ara bé, tot i que això és molt important per fer la teva empresa molt més competitiva a la vegada que t’estalvies molts diners, recursos i esforç, no són només aquestes les raons que t’han de fer moure a Cloud.

"Cloud permet focalitzar-nos en el negoci i desentendre’ns de la infraestructura i bona part de les operacions. I fer-ho ràpidament"

Un dels subproductes de la globalització és que pràcticament tot està impregnat d'allò global i les nostres referències a l’hora d’avaluar des d’una presentació fins a un servei, es veuen impregnades d’aquesta globalització. Això ens fa més exigents en el producte i en el servei prestat.

En aquest context però, la nostra atenció segueix sent el bé escàs que ha estat sempre, el temps, tenim les mateixes 24 hores que sempre i podem focalitzar-nos en poques coses. Cloud permet focalitzar-nos en el negoci i desentendre’ns de la infraestructura i bona part de les operacions. I fer-ho ràpidament. La seva contribució esdevé doncs inestimable.

Més informació
Barcelona: oportunitat estratègica en computació i 3D
Europa 'last call': ara o mai
Clickedu, the digital school in the cloud
Boxmotions, el traster al núvol
Avui et destaquem
El més llegit