Expectatives empresarials per al 2015

El 2015 serà molt important la recuperació europea. El 80% de les nostres exportacions es fan a Europa i si el mercat europeu no reacciona amb la demanda interna, tot i la incipient recuperació, serà insuficient. Recordem que Europa és el primer mercat econòmic del món. Cal, però, que Europa cregui amb si mateixa i consolidi la seva unió en tots els camps econòmics i socials. Cal cedir més competències, més sobirania al Parlament i a la Comissió per part dels Estats que la conformen, altrament serà difícil poder emprendre les reformes imprescindibles per consolidar la recuperació i un marc eficient de funcionament. Demorar aquesta decisió ens té un cost social, polític i econòmic imperdonable.

Ens cal també en l'àmbit europeu intensificar l'aposta per la indústria i la independència energètica i això només s'assolirà amb un esforç important en innovació per trobar fonts energètiques alternatives i models d'eficiència i sostenibilitat que redueixin la nostra despesa en hidrocarburs fòssils. Si no revertim aquesta situació i generem més benestar a la nostra ciutadania, els corrents euroescèptics aniran guanyant terreny i ens afeblirà com a continent.

Europa, Espanya i Catalunya han d'ésser valentes i assumir que les reformes estructurals són imprescindibles per recuperar competitivitat. Hem donat per bo, durant massa dècades, el model vigent sense qüestionar-lo per pors a les estructures administratives i als costos electorals que s'haurien d'assumir per part de qui liderés els canvis. Altrament no podem esperar grans canvis ni millores si de forma col·lectiva i simultània no ens posem mas a l'obra per guanyar eficiències.

Voldríem també que el 2015 fos un any clau per ajustar les reformes fiscals i laborals. Ja n'hi ha prou d'apedaçar les velles regulacions, cal començar a pensar en un base zero. Volem estar regulats per les millors pràctiques a escala global i això és tan fàcil com estudiar-les i incorporar-les amb coratge. Quan entendrem que un frau fiscal col·lectiu, proper al 25%, i un atur del 24% són insostenibles? I que només es poden entendre perquè el marc regulatori és obsolet? Som essencialment dolents o és que tenim marcs facilitadors del frau i de l'incompliment? Cal dir que l'incompliment no és monopoli exclusiu del sector privat, sinó que subsisteixen encara molt males pràctiques de les administracions públiques que generen indefensions als administrats.

També esperem del 2015 que la qualitat de la democràcia millori substancialment, ja que d'això en depèn el nostre benestar col·lectiu i especialment econòmic. Els països més pròspers gaudeixen d'una qualitat democràtica molt alta. Per això esperem que millori la justícia, voldríem llistes electorals parcialment obertes, ser consultats respecte als grans temes del país, clarificar definitivament el finançament dels partits polítics i més transparència i retiment de comptes com tenim les empreses cada any.

Necessitem trobar mecanismes de cohesió social que funcionin vinculats amb polítiques actives d'ocupació i assistencials ben proporcionades. No lligar bé totes les peces de la cohesió ens poden portar a desequilibris per tots els agents implicats. Ni picardies ni abusos de posició dominants. Per fer-ho, Administracions central, autonòmica i local s'han de coordinar amb els grans sectors econòmics i els agents socials per trobar solucions col·lectives i valentes.

I, finalment, volem un 2015 on hi hagi més diàleg, més concertació i menys reverència al poder per avançar en grans pactes socials i fer les reformes pendents. Només participant tots i amb coratge podrem canviar la situació i guanyar la prosperitat que la nostra societat necessita.
Avui et destaquem
El més llegit