Exploració i operació

Més enllà de la pandèmia que ho està alterant tot, el món ja es trobava immers en una profunda transformació general. Tot demanava i continua demanant a crits que fem canvis seriosos, perquè tot se’ns estava quedant vell i demanava una revisió cap a models més contemporanis. Amb l’excusa de la tecnologia, però sobre tot per la força d’atrevir-se a repensar el com i el perquè de les coses, estem clarament immersos en la revisió de tot el que ens envolta, o si més no en la reivindicació de que es faci. La banca, el comerç, els mitjans de comunicació, el sistema universitari, les institucions democràtiques, la mobilitat urbana, el model energètic, la sostenibilitat ambiental, els models de negoci... tot està cridat a ser revisat, tot dona símptomes de fatiga i tot demana energia.

Ara mateix tothom que assumeix una responsabilitat està assumint el repte d’introduir canvis profunds per mirar de tenir un futur, però sense que res del que tenim ara deixi de funcionar. Si et toca dirigir una empresa, governar un país, presidir un club de futbol o gestionar una entitat cultural, s’esperarà de tu que prenguis decisions valentes. Malgrat no tenir ni pressupost, ni garanties ni certeses, s’espera que exploris el futur de manera decidida a la vegada que mantens en funcionament totes les operacions actuals.

Si et toca dirigir una empresa, governar un país, presidir un club de futbol o gestionar una entitat cultural, s’esperarà de tu que prenguis decisions valentes

Al teu voltant necessites disposar de persones tant amb perfil d’exploració com d’operació. Unes amb una clara tendència a buscar noves maneres de fer, nous punts de vista, nous plantejaments, però també d’altres que s’orientin a ordenar i estabilitzar, a procedimentar i a normalitzar. Unes es salten les normes, les altres les dicten, i necessites que treballin juntes. Les dues maneres de fer són correctes i indispensables, però són maneres de fer diferents i sovint difícils de conjugar dins una mateixa organització.

Les persones exploradores estan molt orientades a la innovació, són emprenedores i posen focus en el desenvolupament de nous productes, les innovacions i la ràpida adaptació a les novetats de l’entorn. Demanen estructures flexibles i adaptables, i la seva cultura és la velocitat, la flexibilitat, l’experimentació i l’assumpció de riscos. Les persones d’operacions s’orienten al cost i el benefici, són operatives i posen focus en l’eficàcia, les operacions i la innovació progressiva. Demanen estructures formals i mecanicistes, i la seva cultura és l’eficiència, el risc sota control, la qualitat i els clients.

Tot el nostre entorn demana urgentment nous lideratges que sàpiguen combinar perfils d’exploració i d’operació capaços de treballar junts dins un mateix projecte

Si a la teva organització només hi ha persones exploradores us arruïnareu doncs la manca de sistematització us allunyarà de la rendibilitat. Però si la majoria sou d’operacions tancareu perquè allò que feu acabarà esdevenint obsolet. El veritable èxit és saber conjugar ambdues característiques de la manera adequada.

Tot el nostre entorn demana urgentment nous lideratges que sàpiguen combinar perfils d’exploració i d’operació capaços de treballar junts dins un mateix projecte. Ho necessitem a les empreses on treballem, a les entitats culturals que estimem i als clubs de futbol que seguim, però sobre tot ho necessitem al Govern. I és urgent.

Avui et destaquem
El més llegit