Feliç setembre

La tornada a la feina després de les vacances d’estiu ve acompanyada d’una síndrome. La síndrome postvacacional. I és que són moltes les persones que consideren la rentrée gairebé un melodrama. Que no volen tornar a la rutina. Que volen seguir eternament de vacances. I també s’entén. Però, ja que no podem lluitar contra els elements, com podem fer del setembre un mes feliç? Com veure la vida des de l’acceptació de cada etapa en clau positiva?

La síndrome postvacacional és un trastorn adaptatiu. A les persones ens costen els canvis de context. I l’ansietat de la tornada, respon més a creences nostres que a realitats immutables. Ni les vacances són sempre tan idíl·liques com les recordem, ni la rutina tan avorrida com temem.

Més info: És egoista viatjar?

En un món ple d’incerteses i volatilitat, hem d’entrenar-nos per augmentar la resiliència. I aprendre a combinar dues forces que semblen contradictòries: l’excel·lència i el benestar. Com aconseguim donar resposta als reptes professionals cuidant al mateix temps la necessària conciliació amb la vida personal?

Ni les vacances són sempre tan idíl·liques com les recordem, ni la rutina tan avorrida com temem

Els moments de transició – i els dies de tornada a la feina després d’una parada estival ho són – són espais per repensar i hackejar les nostres rutines. Les rutines no han de ser negatives, si fem d’elles espais amb hàbits saludables. Per què no mantenir alguns dels hàbits de l’estiu en la temporada laborable com ara una certa desconnexió digital, un augment de la pràctica de l’esport o cultural, i una atenció més present a família i amics?

Comparteixo amb vosaltres algunes idees per fer del setembre una època més feliç:

  • No vulguis passar del 0 al 100 en un temps rècord. No som cotxes de fórmula 1, som persones. Necessitem escalfament. Pren-te amb calma els primers dies i ves augmentant l’activitat productiva gradualment.

 

  • Planifica la feina que tens i prova d’establir objectius realistes que puguis anar complint.

 

  • Deixa espai i temps per comentar les vacances i els projectes de futur amb els teus companys de feina. No facis com si les vacances hagin estat una pausa instantània i ja estàs totalment reincorporat. Comparteix-ne detalls. Alegra’t de retrobar-te amb companys estimats.

 

  • Busca una nova activitat que et vingui de gust fer i sigui un nou al·licient per al curs professional que comença.

 

  • Pensa en positiu, en projectes de futur i no vinculis necessàriament feina amb estrès. El ritme actiu de feina i els reptes professionals no tenen perquè significar un estrès negatiu.

 

Les rutines no han de ser negatives, si fem d’elles espais amb hàbits saludables

  • Gaudeix del temps lliure que tens per reconnectar amb amistats i familiars que no has pogut veure durant les vacances.

 

  • Cuida’t bé els hàbits de son, alimentació i activitat física. No t’adormis al davant d’una pantalla, fes àpats saludables i practica algun esport. Encara que sigui caminar.

 

  • Celebra els petits hàbits del dia a dia que has trobat a faltar mentre has estat fora de casa: el teu llit, la teva roba planxada (amb la maleta és impossible), el teu barri, el teu cafè o menjar preferit.

 

Més info: Els pols oposats s’atrauen o busquem la mitja taronja?

 

  • Estrena material escolar... és una tradició que guardo des que anava a escola: la llibreta nova del curs, nous bolígrafs o carpetes, una totebag inspiradora. Sembla impossible en aquest món digital, però no ho és.

 

  • No et treguis encara aquella polsera o detall de vacances que no és molt business friendly. Els primers dies et pots permetre hibridar una mica estils i anar a la feina amb abarques.

 

I si, tot i així, la síndrome persisteix... comença a pensar i dissenyar les properes vacances. Que no queda pas tant.

Més informació
Les històries que expliquem creen realitats. Quina és la teva?
Temps de reset estiuenc, temps de Kairós
Avui et destaquem
El més llegit