Formació en emprenedoria: assignatura pendent

Emprendre no és una tasca fàcil. Cal molta dedicació, prendre molts riscos i l'èxit no està garantit. Per tant, és indiscutible que per tirar endavant una idea de negoci la motxilla de l'emprenedor cal que estigui plena de recursos: coneixements, habilitats i competències. Això no vol dir que a l'hora d'emprendre estiguin exempts els fracassos -que són una font d'aprenentatge molt valuosa-, però si un es para a pensar en el temps, els diners i els esforços dedicats a un projecte emprenedor, assegurar-ne la viabilitat hauria de ser la màxima prioritat. I si d'entrada ja sabem detectar quins són els errors que poden dur el nostre negoci al fracàs directe i què podem potenciar per treure'n el millor, l'intent haurà valgut la pena.

Segons dades de l'OCDE, només un 29% de les empreses sobreviu al cinquè any després de la seva creació. En aquest sentit, la formació en emprenedoria és molt necessària, i va més enllà de saber com crear el del pla d'empresa o com gestionar els tràmits per posar en marxa un negoci. Tenir habilitats en la cerca de finançament, saber comunicar i comercialitzar els nostres productes o saber gestionar un equip són aspectes que determinen l'èxit d'un projecte emprenedor. Quan muntem una empresa de zero, necessitem abastar tots els aspectes que contribuiran al seu creixement, d'igual manera se n'encarreguen els diferents departaments d'una empresa.

D'altra banda, sembla que el baix percentatge d'emprenedors a l'Estat espanyol ve donat per la falta de formació en emprenedoria. Segons dades del CIS del desembre passat, un 80% de les persones entrevistades asseguraven que no havien participat mai en cap curs o formació sobre emprenedoria. També contribueix el fet que el treball per compte d'altri segueixi sent la preferència de més de prop d'un 60% de la població a escala nacional, a causa de la incertesa i les dificultats econòmiques que han patit moltes petites empreses.

No hi dubte que la formació en emprenedoria juga un paper clau en la reactivació del teixit emprenedor i l'autoocupació. I precisament l'estiu és un bon moment per a tots aquells que vulguin materialitzar la seva idea de negoci al setembre, coincidint amb el calendari escolar. Amb aquesta vocació va néixer fa 7 anys el Summer Startup School, una escola d'estiu per a emprenedors -que comença aquest dilluns- de la que han sortit empreses com araHotels Consulting, Real Funding i Clicks Profesionales. Qui ha dit que la formació en emprenedoria no sigui per a l'estiu?
Avui et destaquem
El més llegit