La revolució positiva

És hora de parlar en positiu, de la revolució positiva. Ja no ven parlar de coronavirus, de pandèmia, de la covid-19. Ara és hora de parlar d'economia, de productivitat, dels nous valors socials, de sostenibilitat per a una nova societat que emergeix amb força i de manera positiva: ens en sortirem.

Deixar de banda (però no oblidar) la por, la incertesa, la inseguretat que ha alimentat aquesta maleïda pandèmia. Però ara més que mai cal parlar en positiu. El procés de dol el porta cada persona, amb major o menor intensitat i en funció de la seva exposició personal, familiar. No cal posar-hi el dit, fer més llarg del que cal un dol personal i convertir-lo en un dol social.

Els governs han de posar a l'abast de tothom la possibilitat de superar aquest procés com més aviat millor. Han de procurar transmetre que hi ha futur i que és positiu. L'economia no entén de pors, no les tolera, és molt covarda. Vol certeses que ara per ara no es donen amb aquests missatges negatius. Sense anar més lluny, avui mateix, els missatges de la FED han provocat que els mercats borsaris pateixin una severa garrotada.

"Els governs han de posar a l'abast de tothom la possibilitat de superar aquest procés com més aviat millor"

En aquest país, com més triguem a reconduir-ho, més patirem, més injustícia social hi haurà, més desigualtat social. Ara més que mai s'ha de reforçar l'actitud positiva, emprenedora, els empresaris i gent d'empresa ho saben bé. En són experts en promoure riquesa i activitat econòmica. Però necessiten certeses.

Els mitjans haurien de procurar buscar el punt d'equilibri entre les notícies positives i les negatives. Avui mateix m'he trobat amb persones que em diuen que molts mitjans de comunicació no es poden ni veure, ni llegir, ni escoltar. Que les notícies són esfereïdores. Que ens informen com si la gent de carrer no conegués la realitat trista de la pandèmia. Els mitjans bonament filtren com poden la informació diària, que no és gens engrescadora. Un reflex de la realitat que propaguen els governs amb els seus missatges poc esperançadors.

El sector sanitari ha fet i seguirà fent una excel·lent feina, però ara el relleu ha de ser econòmic, de treball, social. Ara més que mai cal emprendre país, tornar a una nova normalitat al més aviat possible, això sí amb totes les mesures de seguretat i de prevenció, però amb una actitud valenta, emprenedora, sense pors, amb una mirada de futur.

És hora de la revolució positiva, dels missatges positius (els negatius ja els coneixem i hem viscut tots/totes), que ens animin amb missatges i també recursos més que necessaris, que encoratgin la nostra valentia. Ara més que mai cal una revolució positiva per reduir l'impacte social i econòmic d'aquesta pandèmia. És l'hora de reconstruir el país com més aviat millor, i d'aprofitar les noves oportunitats!

Més informació
La salut psicològica a la feina
El contagi de la por
Aprenent de la incertesa
Avui et destaquem
El més llegit