El futur de la indústria passa per l'IOT

Fa un parell d'anys, la Internet Industrial de les Coses (IIoT) era un concepte desconegut per a la majoria, però avui és un terme estès que sona amb força a l'hora de conduir molts sectors cap a la seva transformació digital. Així mateix, són molts els experts que coincideixen a assenyalar que el IIoT serà molt probablement el major vector de creixement econòmic de la dècada vinent. Segons la consultora Gartner, 8.400 milions de coses estaran connectades aquest any, un 31% més que el 2016, i es preveu que el 2020 hi haurà més de 20.800 milions de dispositius connectats arreu el món.

Amb aquest imparable desenvolupament, el IIoT donarà l'oportunitat de reinventar-se a un alt percentatge de les empreses i, amb això, impulsarà, sens dubte, el creixement i el desenvolupament de l'economia. De fet, molts analistes creuen fermament que afectarà positivament a sectors industrials que, agrupats, suposen dos terços de la producció mundial.

"Aquest 2017 8.400 milions de coses estaran connectades"

Ja s'estan produint i desplegant sensors més barats i les innovacions en matèria de hardware, analítica i aprenentatge automàtic es combinaran per generar oportunitats de negoci tant per a grans empreses com per a pimes. Però en quin punt del camí cap a aquesta quarta revolució industrial ens trobem?

Precisament per a respondre a aquesta qüestió, mostrar els últims avenços i desenvolupaments amb aplicacions reals d'aquesta tecnologia disruptiva, i generar coneixement compartit gràcies al debat amb els millors experts mundials en la matèria i a la presentació d'experiències i casos d'èxit, celebrem fins dijous a Fira de Barcelona la Internet of Things Solutions World Congress IOTSWC. Es tracta de l'esdeveniment més gran internacional de la seva especialitat i l'únic que combina espai d'exposició, transferència de coneixement, bancs de proves i networking professional al més alt nivell que aquest any suma sinergies amb altres set esdeveniments de la Barcelona Industry Week.

El ràpid desenvolupament d'aplicacions IOT en el mercat i el creixent interès que desperta en la indústria conèixer els seus beneficis es veu reflectit en IOTSWC que aquest any creix un 30% en nombre d'expositors arribant a les 240 empreses, entre les quals hi ha els grans líders mundials de l'IOT entre companyies de tecnologies de la informació, desenvolupadors de plataformes de programari, empreses de seguretat, proveïdors de serveis i de telecomunicacions, firmes d'automatització industrial, consultores, fabricants de hardware, centres tecnològics i d'R+D, incubadores, associacions i entitats relacionades amb el IOT, així com participacions agrupades internacionals i Governs de diferents països.

A hores d'ara els quatre àmbits que més ràpid estan incorporant tecnologies IOT són, al meu entendre, la indústria manufacturera - gràcies a la robòtica-, el transport i la mobilitat - amb sistemes de gestió de trànsit integrals, cotxes intel·ligents i innovadors sistemes de gestió de flotes-, i la salut i el benestar - que s'ha beneficiat clarament de les possibilitats de la sensorització i monitorització remota de pacients i el boom dels wearables per generar millores en el tractament i el benestar de la població. La quarta especialitat que més es beneficiarà del IOT és l'electrònica de consum que fa temps que comercialitza telèfons, rellotges o dispositius intel·ligents que ajuden a l'usuari oferint-li la informació que necessita en cada moment.

"Les empreses que no apostin per la connectivitat intel·ligent que proveeix el IOT perdran capacitat competitiva"

Paral·lelament, les ciutats han estat un dels terrenys d'experimentació més importants d'aquestes tecnologies des de fa ja gairebé una dècada. El IOT s'ha convertit en una capa ubiqua en l'entramat urbà que permet mitjançant la sensorització de gairebé qualsevol element d'una urbs monitorar en temps real el que està passant i anticipar-se a qualsevol eventualitat per gestionar-la de forma òptima, dels embussos de trànsit fins recollides d'escombraries en contenidors concrets o recerca d'aparcament lliure.

A IOTSWC veurem noves aplicacions que representaran un salt exponencial en la productivitat de les empreses i que evidenciaran que aquelles que no apostin per la connectivitat intel·ligent que proveeix el IOT perdran capacitat competitiva. Amb tot, el nostre esdeveniment vol contribuir al fet que les empreses incorporin ràpidament aquestes innovacions per sortir reforçades en el nou entorn que marca la progressiva digitalització de la indústria, l'economia i la societat. Perquè el futur que ens espera passa irremeiablement pel IOT.

Més informació
Ja no va només de tecnologia
L'Eurecat presenta les seves novetats a la Barcelona Industry Week
L’IoT prepara nova edició amb més de 250 ponents
Avui et destaquem
El més llegit