S'acaba el 'roaming' i el Sónar dobla els visitants digitals

Des d'aquest dimecres i fins dissabte se celebra la 24a edició del festival de música Sónar i la 5a del Sónar+D, un congrés —el congrés— internacional de cultura digital i tecnologies creatives on cada any ens trobem artistes, científics, tecnòlegs, investigadors, acadèmics, emprenedors, inversors i públic en més de 150 activitats que promouen la interacció entre la creativitat, la tecnologia i l'empresa.

Al Sónar+D hi trobem: realitat virtual, internet de les coses, dades obertes, impressió 3D, art algorísmic, intel·ligència artificial, wearables, startups, cinema, publicitat, realitat augmentada, aplicacions mòbils, blockchain, Internet oberta, inversors, interacció, mitjans, telepresència, ciència, activisme, interfícies, continguts, videojocs, educació, hacking... En altres paraules: la festa major analògica de tot allò digital. Ens hi trobarem més de 4.500 professionals, 2.000 empreses i més de 60 creadores que treballen en la intersecció de la creació, la tecnologia i l'empresa, tres mons cada cop més superposats.

 "El Sónar+D és la festa major analògica de tot allò digital"

Entre aquests artistes que treballen en la frontera de l'art i la tecnologia i alhora són empreses de projecció global hi trobem la Björk i el Daito Manabe de l'estudi japonès Rhizomatiks. Tots dos combinen el talent musical, la programació, el criteri editorial en les seves sessions de DJ i VJ i tots exploren els límits de la interacció del nostre cos amb la tecnologia. La Björk ha actuat aquest dimecres en una sessió de DJ i el Daito Manabe presenta la instal·lació de gran format phosphere a l'espai SónarPLANTA, una projecció en mapping en un espai 3D on la interacció amb les persones crea una geometria de llum. Segur que serà la imatge del Sónar+D 2017.

Aquest any, però, hi haurà una altra novetat que té poc a veure amb el Sónar però que pot canviar l'experiència de la visita de forasters i locals: avui s'acaba el roaming dins la Unió Europea. Una fi que hem anunciat tantes vegades com la Comissió Europea ha posposat. Sembla que finalment s'acaba. Ara ja podrem viatjar per tot Europa (atenció, Andorra no) sense haver de mirar tres cops si tenim la itinerància de dades desactivada. Ara ja podrem fer servir Google Maps quan més ho necessitem, trucar com si truquessin de casa, actualitzar el nostre Instagram, fer Facebook Live de tot allò que veiem; en definitiva passar-nos el dia mirant la pantalla com fem a casa.

"Avui s'acaba el roaming dins la Unió Europea; una fi que hem anunciat tantes vegades com la Comissió Europea ha posposat"

I tot això és el que faran exactament aproximadament la meitat dels 120.000 visitants del Sónar que són els que vénen de fora. Les ganes d'explicar el moment (que és més important que gaudir-lo), l'exaltació de l'amistat i l'estimulació eletropsicotròpica barrejada amb la caiguda de les tarifes de roaming pot ser un còctel explosiu per les xarxes de telecomunicacions. Des d'un punt de vista digital, el Sónar dobla els seus assistents i això tindrà un impacte en la qualitat de l'experiència del total. Si veieu que no penjo cap tuit o cap foto a Instagram ja sabeu el perquè.

Més informació
Tots els espais públics d’Europa tindran Wi-Fi gratuït
El 'roaming' s'acabarà el 15 de juny
Ventura Barba: "Qualsevol empresari amb olfacte ha de passejar pel Sónar+D"
Avui et destaquem
El més llegit