No tenim 100 dies

No fa gaire dies que tenim nou Govern. Amb l’entrada de qualsevol nou Govern sempre es parla dels 100 dies de gràcia on poden organitzar-se de nou, un període on ni es critica ni fiscalitza el Govern, sobretot des d’un punt de vista mediàtic. Aquesta vegada, ni les empreses, ni la societat, ni el país en general estem en situació de permetre’ns un minut d’espera.

Evidentment, totes les conselleries són importants, però la Conselleria d’Empresa i la Conselleria de Territori són, en el nostre cas, les que més directament ens mirem. Justament totes dues tenen canvis substancials, es reformulen, s’integren diferents departaments del Govern i canvien els consellers. Com dèiem, necessitem efectivitat màxima des del primer dia, no podem esperar; de fet, ja hem esperat entre el 14 de febrer i el 25 de maig.

Des de les empreses, i el nostre sector en particular, podríem fer un llarg llistat de temes concrets que creiem que s'han de millorar i que són absolutament prioritaris, però per sobre de tot això, hi ha alguns temes no resolts, i que de fet han empitjorat enormement els darrers anys. El primer és recuperar dos temes bàsics en qualsevol aspecte vital, el sentit comú i el consens. Si realment estem en un moment de transformació econòmica i social important, mai podrem ser un país i una economia competitius sense aconseguir grans consensos. I només des de la competitivitat del país podrem lluitar contra les desigualtats existents en la nostra societat. Si no és així, aquestes desigualtats encara s’aguditzaran més. I per simplificar-ho molt, si volem consens per transformar el país, ens hem d’oblidar de Twitter i prendre decisions valentes, perquè el “què diran” a curt termini paralitza qualsevol decisió transformadora.

I no hi ha acció més transformadora que la simplificació administrativa. Com a societat i com a país estem tots atrapats en la gran teranyina de l’administració, tant des d’un punt de vista particular com des d’un punt de vista empresarial. Dels costos d’aquesta complexitat pràcticament mai se’n parla, o mai es quantifiquen, però només recuperant un petit percentatge d’aquest cost perdut en temps i oportunitats ja seríem un país molt més ric (i no només des del punt de vista econòmic).

Recuperant un petit percentatge d'aquest cost perdut en temps i oportunitats a causa de la teranyina de la d'administració, ja seríem un país molt més ric

En el sector immobiliari, patim de forma extraordinària el tema de la complexitat i lentitud administrativa; el que haurien de ser dies ja ho mesurem en mesos, i en alguns casos ho mesurem en anys. Aprofitant que el nou conseller és expert en temes de transformació digital, té una oportunitat de millora extraordinària.

Com dèiem anteriorment, qualsevol sector econòmic podria fer un gran llistat de temes concrets per al Govern, però més aviat o més tard, tots acaben encallant-se en temes administratius, fins i tot els impulsats per la pròpia administració. Així que el nou Govern, el més transformador que podria fer seria impulsar la gran reforma de l’administració, i només ho aconseguirà des del consens, la valentia i el sentit comú.

Més informació
El Govern digital
Cabrafiga i Sagrera, els homes forts d'Economia i Empresa
Avui et destaquem
El més llegit