L'etiqueta energètica

Aquests dies la Generalitat ha comunicat que ha sancionat un total de 42 agències immobiliàries per publicitar sense l'etiqueta energètica. El text diu, entre altres consideracions, que la certificació energètica d'edificis és un document obligatori en la compravenda o lloguer d'habitatges o edificis, i ofereix als usuaris informació sobre el comportament energètic de l'immoble.

La normativa exigeix que l'etiqueta energètica sigui visible en els anuncis d'habitatges, ja que permet als usuaris comparar l'eficiència de diferents edificis i incorporar l'estalvi en energia com a factor de decisió a l'hora de llogar o comprar un habitatge. Els edificis suposen aproximadament un 25% del consum energètic de Catalunya, i augmentar l'eficiència energètica d'aquest sector és fonamental per avançar cap a un model energètic més racional i sostenible.

Ens consta que aquestes sancions han estat molt mal rebudes pel sector, però potser era l'única sortida a una situació enquistada. Penso que quan es va publicar el decret, i han passat quasi tres anys, tothom tenia voluntat de complir, però ens hem relaxat i avui dia tan sols el 5% dels habitatges anunciats en els portals immobiliaris tenen el certificat, la resta estan "en tràmit", eternament "en tràmit".

Aquesta situació perjudica molts a les empreses que fan les coses bé i no anuncien si no tenen el certificat, com és el cas d'Amat, que tan sols podem publicar el 40% de la cartera, sinó que de la resta no aconseguim que els propietaris acceptin que es tramiti el certificat energètic, i perquè no ho volen? Doncs perquè quan s'informen en altres empreses immobiliàries els hi diuen que no cal, que no passa res.

Independentment del fet de l'incompliment d'una normativa que és europea, hi ha un altre tema que em preocupa més i és l'incapacitat que tant l' Administració, com dels tècnics, com dels diferents actors que al sector immobiliari hem tingut per comunicar al públic en general la importància de saber el grau d'eficiència de les llars. Ho hem venut com un paper més, com un entrebanc burocràtic, no com el document que ens permetrà saber la despesa energètica que tindrem, o la inversió que ens caldrà fer per aconseguir ser eficients, etc. 

Crec que a tots pegats ens cal fer una reflexió i pensar com fer-ho perquè sigui útil, perquè s'incorpori l'eficiència com un valor a l'hora de fixar el preu, perquè els interessats a comprar o llogar preguntin.

Podríem tots plegats posar-nos el tema de l'etiqueta energètica com a repte pel 2016, a veure si ho aconseguim!
Avui et destaquem
El més llegit