Les possibilitats de Barcelona

El Financial Times ha publicat un estudi en el qual situa a Catalunya com la regió més atractiva del sud d'Europa en termes d'inversió estrangera l'any 2017… Aquesta és la seva previsió perquè tal com estan les coses, un any és el llarg termini. Prenent-la com a bona, la justificació es mou a dos nivells que es connecten.

D'una banda, perquè en cap altra s'espera una evolució dels paràmetres analitzats com a Catalunya; però per un altre, hi ha un fet no obertament contemplat que exercirà un paper fonamental: Catalunya obtindrà un règim fiscal i financer que contribuirà positivament a multiplicar els anteriors efectes positius.

El mateix estudi també situa Barcelona en el cim del rànquing de ciutat amb la millor estratègia de captació d'inversions estrangeres, destaca la seva aposta per les infraestructures i la seva presència digital. Tots dos aspectes són certs. El primer per les raons abans argumentades; el segon és a causa de la gran desigualtat que existeix a Barcelona: prenent com 100 punts la renda mitjana a la ciutat, hi ha districtes la renda dels quals no aconsegueix els 40 punts, mentre que uns altres se superen els 200, i això es nota en temes com la bretxa digital.

En qualsevol cas la desigualtat es presenta en moltes ciutats del sud i centre d'Europa, al marge que la desigualtat en renda i serveis clarament va a més i no sembla que hi hagi possibilitats que descendeixi. La raó és que avui l'accent s'està posant en temes com el dèficit i el deute públic i perquè, d'altra banda, la desocupació estructural tendeix clarament a anar a més. O sigui que mentre les zones de Barcelona precises ofereixin els serveis necessaris i tinguin suficient amb les infraestructures pertinents, la ciutat compta amb totes les possibilitats.
Avui et destaquem
El més llegit