Lliçons de lideratge, aprenent de Ted Lasso

Si encara no has vist la popular sèrie d'Apple TV, Ted Lasso, t'estàs perdent alguna cosa grandiosa. Però si ets com jo i ja ets fan, probablement t'hauràs adonat que aquest entrenador de futbol americà que es troba en un equip de futbol britànic ens està donant a tots una classe magistral de lideratge.

En Ted no és un líder típic a l'ús. El que li manca de coneixement tècnic sobre el futbol britànic ho compensa amb escreix amb la seva comprensió de les persones i la seva habilitat per inspirar i motivar. Però, què és el que fa que Ted sigui un líder tan inusual?

El primer que s'observa és la seva integritat. Ted ens ensenya que fer sempre el que és correcte mai és l'opció equivocada. No importa si està en joc la seva carrera o la seva reputació, en Ted mai es desvia dels seus principis.

Sempre està disposat a aprendre dels altres i a adaptar-se a noves situacions

A més, és un llibre obert. No té por d'enfrontar la veritat, fins i tot quan és incòmoda. Com quan Rebecca, la propietària de l'equip, li confessa com el va contractar per sabotejar l'equip. Ted no reacciona amb ira, sinó amb comprensió i perdó. I malgrat no ser cap sant, la seva honestedat i transparència són un recordatori de tan important que és construir confiança en un equip.

En Ted també és un aprenent perpetu. Sempre està disposat a aprendre dels altres i a adaptar-se a noves situacions. La seva curiositat i obertura a noves idees són una font constant de creixement, tant per a ell com per al seu equip.

Un altre aspecte no menys rellevant és que Ted ens ensenya la importància de triar ser feliç. En lloc de quedar-se atrapat en els errors del passat, fomenta una actitud positiva i optimista.

Ens recorda que la nostra actitud pot tenir un gran impacte en el nostre rendiment i benestar.

El que més m'agrada d'enTed és que ens demostra que per ser un bon líder no necessites ser un tauró despietat per tenir èxit, ni un superheroi al qual tots admiren. Pots ser amable, considerat i emocionalment intel·ligent i encara així ser un líder efectiu. I això no impedeix que de vegades et sentis sol, o que fins i tot arribis a patir pels girs que et dona la vida. Qui està exempt d'això?

Alguna cosa que ressona molt amb mi és la idea que no es necessita ser el més intel·ligent, el més fort, ni el més experimentat per ser un bon líder De vegades, simplement necessitem recordar que som humans i que està bé no tenir totes les respostes. El que realment importa és que sempre estiguem disposats a aprendre, a créixer i a fer tot el possible per ajudar els altres a fer el mateix.

A més, en Ted ens demostra que ser un líder no ha de ser una lluita constant. De fet, pot (i hauria de) ser divertit. L'entusiasme d'en Ted pel seu treball és contagiós i ens recorda que, si no ens estem divertint, probablement no estem fent les coses bé.

Ted Lasso ens repta a tots a replantejar-nos el que significa ser un líder. Ens convida a liderar amb bondat, a ser honestos i transparents, i adoptar una mentalitat de creixement. Ens mostra que, en lloc de concentrar-nos en l'èxit costi el que costi, hauríem d'esforçar-nos per crear un entorn en el qual tots puguin prosperar.

I, per sobre de tot, el Ted ens ensenya la importància de mantenir-nos fidels a nosaltres mateixos. Malgrat totes les pressions i desafiaments als quals s'enfronta, mai deixa que això el canviï. Continua sent el mateix Ted amable i optimista, sense importar el que li ofereixi la vida.

Així que, ja siguis un empresari, un directiu o simplement algú que cerca fer un canvi positiu al món, et repto al fet que et prenguis un moment per reflexionar sobre les lliçons de lideratge de Ted Lasso. No importa en quin sector et trobis o quin sigui el teu paper, estic segur que tots podem aprendre una mica d'aquest entrenador de futbol americà convertit en entrenador de futbol britànic.

Segueix endavant, segueix aprenent i, sobretot, no oblidis divertir-te en el camí

Així que, si busques una mica d'inspiració, et recomanaria que et posis còmode, et preparis un te (o una cervesa, si prefereixes) i et posis a veure Ted Lasso. Crec que t'agradarà. I si ja ho coneixes, saps de què parlo, oi?

I recorda, com diria en Ted, "Sigues un peix daurat" (no tinguis ressentiment, oblida't aviat d'això). Segueix endavant, segueix aprenent i, sobretot, no oblidis divertir-te en el camí.

Si deixem enrere els errors del passat i ens concentrem en el present, sempre ens anirà molt millor. Al cap i a la fi, no és això el que tots hauríem d'aspirar a fer?

Preguntes d'autoreflexió

1. Estic liderant amb integritat i honestedat, fins i tot quan ningú està mirant?

2. Estic disposat a escoltar i aprendre dels altres, fins i tot quan les veritats són difícils d'enfrontar?

3. Estic mantenint una actitud d'aprenentatge constant, fins i tot quan enfronto desafiaments?

4. Com puc conrear més felicitat i positivitat en la meva vida i en el meu treball?

5. Estic posant massa èmfasi en l'èxit costi el que costi, en lloc de crear un entorn en el qual tots puguin prosperar?

6. Estic sent autèntic en el meu lideratge, o estic tractant de ser algú que no soc?

7. Estic gaudint del meu treball i transmetent aquest entusiasme al meu equip?

8. Estic fent un pas enrere i permetent que uns altres també tinguin un paper de lideratge?

9. Estic tractant a les persones amb respecte i dignitat, independentment de la seva posició o estatus?

10. Estic vivint en el present i deixant anar els errors del passat, com un "peix daurat"?

Més informació
És el nostre lideratge innovador?
Lideratge i governança
Què és la sobrequalificació, que pateixen més les dones i en la qual Espanya és líder?
Avui et destaquem
El més llegit