Lliçons de Lideratge. Els 'All Blacks'

Segurament, tots hem sentit a parlar dels All Blacks, l’equip nacional de rugbi de Nova Zelanda. Hem pogut veure com executen les seves hakes abans de cada partit, que a nosaltres ens poden semblar poca cosa més que folklòriques. Però el que poca gent sap és que els All Blacks són un dels equips de rugbi més exitosos i respectats del món, i que tenen una tradició d'excel·lència que es remunta a fa més d'un segle.

Han guanyat el Campionat del Món de Rugbi en tres ocasions, cosa que els converteix en un dels equips més exitosos de la història del torneig. A més, han guanyat el Trofeu Bledisloe, una sèrie anual de partits contra Austràlia, en 27 ocasions consecutives, demostrant el seu domini, a llarg termini, a la regió del Pacífic.

I tot això ho han aconseguit no només per la seva qualitat tècnica, sinó per tota una sèrie de factors que els fa únics, i dels quals en podem aprendre molt. La haka que executen abans dels partits, prové d’una tradició maori. Creuen que la haka atreu els ancestres fins a la seva ànima. Els invoquen perquè els ajudi en la lluita, amb el so del ngunguru, el profund rugit d'un terratrèmol.

FhwltSlXoAU Rkw
Imatge dels 'All Blacks' | Twitter

Els rivals responen a la haka amb diferents actituds. Alguns intenten ignorar-la. D’altres intenten avançar amb ella. Però la majoria es queden junts, formant una barrera per enfrontar-s’hi. Sigui quina sigui la seva actitud, el rival sap que es troba davant d'alguna cosa més que un grup de quinze jugadors. El que tenen davant és una cultura, un ethos, un sistema de creences. Es troben davant d'una passió i uns objectius col·lectius que superen tot al que s’han enfrontat fins a aquell moment.

L'ètica o conjunt de valors d'una empresa és el seu ethos. El propòsit d'una empresa, d'altra banda, és la seva raó de ser o la seva visió a llarg termini. És important que l'ètica d'una empresa estigui alineada amb el seu propòsit. Això li permet mantenir una coherència i una direcció clara en totes les seves accions i decisions.

L'ètica d'una empresa pot tenir un impacte rellevant en la seva reputació i en la confiança dels 'stakeholders'

Per exemple, si el propòsit d'una empresa és ajudar a millorar la salut de les persones, el seu ethos hauria d'incloure valors com la responsabilitat, l’empatia i la integritat. D'aquesta manera, l'empresa podrà prendre decisions i realitzar accions que estiguin alineades amb el seu propòsit i amb l'ètica.

A més, l'ètica d'una empresa pot tenir un impacte rellevant en la seva reputació i en la confiança que els stakeholders (clients, empleats, accionistes o proveïdors, entre d'altres) tenen en ella. Per tant, és rellevant que l'empresa mantingui un ethos sòlid i coherent amb el seu propòsit i amb la seva cultura, cosa que pot contribuir al seu èxit a llarg termini.

Però no tot s’acaba amb la haka. Els maoris tenen una paraula, taonga, que significa tresor o valuós. Pot referir-se a qualsevol cosa que sigui considerada important o rellevant per a una persona o una comunitat, com per exemple, un objecte d'artesania o una herència cultural. Un taonga pot ser una tradició que es transmet de generació en generació i que té un valor simbòlic o cultural significatiu. Per als All Blacks, la seva taonga és la samarreta negra amb la fulla de falguera platejada. Tot un símbol per ells i pels seus rivals.

En el context d’una empresa, el taonga pot ser entès com el valor o el llegat que una empresa deixa. Això pot incloure l'impacte positiu que l'empresa té en la societat, la qualitat dels seus productes i serveis, o el respecte pels drets humans i el medi ambient, entre altres. El lideratge és la capacitat d'una persona per influir i guiar altres persones per assolir uns objectius comuns.

En aquest context, el taonga pot ser entès com el valor o llegat que un líder deixa al seu equip i a l'organització en la qual treballa. Això pot incloure l'impacte positiu que el líder té en la cultura i en la dinàmica de l'equip, la qualitat del seu treball i de les seves accions, i el respecte pels valors i l'ètica de l'empresa. Per relacionar el concepte de taonga amb el lideratge és crucial que el líder tingui una visió clara i una ètica sòlida.

Un altre aspecte que defineix als All Blacks és la tradició d’escombrar els vestidors després de cada partit. Tots els jugadors i el personal, s'encarreguen de netejar i deixar en ordre el vestidor després d'un partit. Es va originar en l'equip de rugbi d'Auckland a la dècada de 1920 i s'ha mantingut en l'equip dels All Blacks fins a l'actualitat.

iStock 515831132
Interior d'un vestuari | iStock

Aquesta tradició reforça el seu focus en el treball en equip, la responsabilitat individual i el respecte per l’espai compartit. A més, també ensenya els jugadors a ser humils i a valorar el treball dur i l'esforç de tothom. En el context d'una empresa, aquesta tradició és una metàfora de com fomentar l’esperit d’equip, la col·laboració, l’autogestió i la importància dels valors per sobre de l’statu quo.

És un exemple de disciplina personal, de no esperar que un altre faci la feina per tu. Representa l’equilibri entre l’orgull de la feina ben feta i la humilitat de l’esperit de millora i respecte pels altres. Tot i que siguis un dels millors. Especialment si ets un dels millors.

El lideratge comença amb un viatge d’autoconeixement. Difícilment seràs un gran líder si no et coneixes a tu mateix. Un viatge que ens permet desenvolupar el caràcter i la integritat per construir el sistema de valors que fa que cuidem la samarreta de les nostres empreses.

John Wooden, entrenador de bàsquet, deia, “Guanyar requereix talent, repetir-ho requereix caràcter”.

Més informació
La misèria laboral
Lideratge i humilitat
Construint equips: la Gestió del Conflicte
Avui et destaquem
El més llegit