Lliçons de Nobel?

Fa uns dies Jean Tirole, director de la Toulouse School of Economics i premi Nobel 2014 republicava un article escrit el 2007 expressant els seus punts de vista sobre les reformes necessàries per fer més efectiu l'Estat francès. El porto a col·lació perquè justament el teixit empresarial no pot sobreviure decentment sense una Administració moderna i ha d'exigir-ho.

Tirole recomana reformes, urgents però difícils, sintetitzades en quatre grans accions (fiblons). Em sembla que el moment històric és adient per a compartir-les sumàriament.

1. La reestructuració 
És un dels imperatius empresarials d'acomodació a la realitat canviant. I les empreses ho practiquen periòdicament. Des d'IBM fins fa poc HP, passant per tantes pimes nostres que han hagut de fer-ho per sobreviure. I això no vol dir necessàriament reduir llocs de treball, sinó fer eficient el mateix negoci. Com que nosaltres som accionistes d'aquesta empresa que es diu Administració, la volem eficient, sense llastos decimonònics.

2. Competència
Per a les empreses és el joc de cada dia. Així doncs, per què no competitivitat interna a l'educació, a la prestació de serveis, en el sector de la salut pública. En general, l'ús d'indicadors que permetin comparar-se porta a lluitar per la qualitat i, a la vegada, el control del cost superflu (no confondre amb la retallada o el cost-killing barroer ni amb la privatització).

3. Avaluació
Preguntar-se abans de fer res si és necessària la intervenció pública, els seus costos i beneficis. I després, si ha funcionat, si pagava la pena la despesa o inversió? Amb aquesta praxi, el corredor del mediterrani ja funcionaria des de fa molts anys...

4. Retre comptes (accountability)
A partir d'objectius clars i fàcilment verificables. No a la responsabilitat "col·lectiva": pel bo i pel dolent, ha de tenir nom i cognoms. Aplicació de metodologies empresarials, que està donant bons resultats a administracions capdavanteres. Sense fer trampes, com fora buscar indicadors estrictament economicistes o a curt termini o "autogestionats".

Si en aquests darrers anys l'empresa privada ha hagut d'afrontar aquests reptes, no hi hauria l'Administració pública, encara bo i reconeixent honroses excepcions, de prendre nota i passar a l'acció?
Avui et destaquem
El més llegit