President de Foment del Treball Nacional

Més empresa, més empresari, més productivitat

22 d'Abril de 2024
Act. 22 d'Abril de 2024
Josep Sanchez Lliure

L’activitat econòmica no para mai i demana prendre decisions continuadament. I és important aprofitar el període electoral per recordar i actualitzar les necessitats i propostes que tenim els empresaris. Amb convocatòria electoral a l’horitzó, des de Foment del Treball hem presentat una sèrie de propostes de tipus econòmic i social perquè el pròxim Govern conegui les necessitats i horitzons del teixit empresarial català. Hem fet públiques un total de 465 propostes. En podríem fer més. En tot cas, el que reclamem són actuacions concretes per tal d’aconseguir una economia més robusta, amb una fiscalitat més competitiva i posar les bases per un ecosistema econòmic positiu i dinàmic.

 

Aquestes iniciatives volen bastir un taulell de joc que respecti els empresaris i les empreses, que les formen també els treballadors, els proveïdors i els clients. Cal entendre que si tenim més empresa tindrem més productivitat i això promourà un retorn social més elevat. 

Una de les fites de les quals estic més satisfet en la meva tasca de president és haver aconseguit des de Foment del Treball la commemoració del Dia de l’Empresa, cada 27 de juny, perquè cal aquest reconeixement a l’empresari pel seu doble vessant de creador de riquesa i d’impulsor de l’ocupació. I recordo quan ho va aprovar el Govern de la Generalitat, recuperant-nos de la crisi que va comportar la pandèmia. Hem d’insistir en el fet que els empresaris, les empreses de qualsevol volum, tenim un rol fonamental per crear llocs de treball i per la seva contribució a la cohesió social. No és una afirmació fatxenda, és un retrat de la realitat. 

 

En el context de la incertesa i la dependència energètica europea és imprescindible treballar per continuar millorant la competitivitat de l'economia. I els Fons Next Generation representen una oportunitat única per a la recuperació i la transformació de l'economia i el proper Govern haurà de lluitar per captar més recursos d’aquesta font. 

"Cal una dotació especial per a la salut i les inversions en infraestructures"

Foment ja va proposar fa setmanes que cal una dotació especial per a la salut i les inversions en infraestructures, especialment destinades a fer front a la sequera i promoure accions sostenibles que impulsin el desenvolupament econòmic a llarg termini. I pel que fa a l’escassetat hídrica i la gestió de la sequera reclamem al Govern l’execució de les infraestructures i les inversions establertes en la Llei 9/2023 de “mesures extraordinàries i urgents per afrontar la situació de sequera excepcional de Catalunya”, establint la tramitació per emergència d’acord amb l’article 120 de la Llei 9/2017 de contractes del sector públic la situació per executar-les sense demora, agilitzant els tràmits administratius i reduint la burocràcia associada. Es pot fer i no es fa. Però no ens quedem en retrets, exigim acció. 

En l’àmbit de la gestió de l’oferta de l’aigua, considerem imprescindible procedir a la interconnexió de xarxes en les diferents conques hidrogràfiques de Catalunya i fer-ho sense apriorismes i amb diàleg i transparència. Ara bé, patim una situació urgent però també estructural. Si demà comencés a ploure tindríem un problema de gestió d’aigua de primera magnitud encara. No és moment de pedaços.

"No ens quedem en retrets, exigim acció"

Una Catalunya més productiva passa per tenir una fiscalitat més competitiva. I per això no ens cansarem de reclamar allà on calgui que es suprimeixi l'Impost del Patrimoni. Aquest impost dissuadeix i distorsiona l'activitat econòmica i el seu efecte redistributiu és molt menor. A més, aquesta figura tributària ha desaparegut dels sistemes fiscals europeus, sent dins de la UE l’única que el té.

És imperatiu rebaixar els tipus marginals de l'IRPF a Catalunya, tant per a les rendes altes (50%) com per a les baixes (20%). Catalunya es situa en la part alta dels tipus més elevats del conjunt de les comunitats autònomes espanyoles. Proposem situar-los al nivell de comunitats més dinàmiques. No es pot fer política fiscal només pensant en quadrar els pressupostos públics. 

En aquesta línia demanem situar el tipus impositiu de l'Impost sobre Successions i Donacions en el 5% per als parents pròxims, i del 10% per a la resta. A banda, resulta imprescindible revisar els impostos propis de la Generalitat i suprimir alguns d'ells. La situació del finançament de la Generalitat s’ha de millorar i això es fa amb un diàleg propositiu i decidit, i sense politiqueria. En aquest sentit, a Foment hem iniciat fa poques setmanes un grup de treball per calcular les Balances Fiscals. Diversos experts de diversos llocs d’Espanya i amb tradicions acadèmiques diferents s’han posat d’acord en iniciar el càlcul i per començar demanen a l’Estat totes les dades possibles per poder efectuar l’anàlisi. Sense apriorismes i amb rigor científic.

Fer les coses ben fetes dona rèdits més aviat que tard, no és qüestió de tenir pressa però s’ha d’actuar, no és moment de divagar, però també és moment de tenir la mirada llarga. Cal més empresa per tenir un país més competitiu.