Els podcasts pel 2022

El podcast és el negoci de les quatre tés: tecnologia, temps, temes i talent. Si excloem de l’equació la tecnologia (qui no té un estudi de ràdio a la butxaca en forma de mòbil?), per a fer un podcast només cal tenir alguna cosa per explicar, temps i certa gràcia en fer-ho. L’equilibri és molt inestable; si no tenim prou temps i moltes coses a dir el podcast queda en aquell projecte vital que algun dia engegarem. Segurament la humanitat es perd una gran història. Però hi ha coses pitjors, com ara els podcasts fets amb més temps que talent.

M’he proposat fer una llista de podcasts pel 2022 (si la fa The Atlantic perquè no VIA Empresa) a partir de la meva experiència personal; només podcasts que segueixo, que escolto amb regularitat i que hagin durat a la meva llista tot l’any que acaba. Els he classificat entre els que entren a l’examen, els que serveixen per millorar nota i els que cal escoltar per aspirar a matrícula.

Entren a l’examen

The Daily

De: New York Times

Idioma: Anglès

Categoria: Actualitat

Durada: 30 minuts

Les notícies com s’haurien de sentir. Les històries més importants dels nostres dies explicades pels millors periodistes del món. Presentat per Michel Babaro, cinc dies a la setmana directe al teu reproductor de podcasts. En destaquen l’episodi on un dels policies atrapats pels assaltants al Capitoli explica la seva experiència, el resum de l’any en sons i sobretot, les investigacions sobre els informes interns de Facebook i sobre una xarxa social que ajuda al suïcidi, especialment de joves.

Today, Explained

De: Vox Media

Idioma: Anglès

Categoria: Actualitat

Durada: 30 minuts

De dilluns a divendres el tema del dia explicat en profunditat amb els periodistes de Vox Media en episodis que van dels 20 als 30 minuts. Temes com qui va matar a Malcolm X, l’accident d’Alec Baldwin, el futur de la feina, com funciona la variant Omicron o què li va passar a la tennista Peng Suai.

Per a fer un podcast només cal tenir alguna cosa per explicar, temps i certa gràcia en fer-ho

Per millorar nota

Choses à savoir

De: Choses à savoir

Idioma: Francès

Categoria: Cultura general

Durada: 2 minuts

Podcast quasi diari de cultura general i curiositats. Per què en diem bikini, la maledicció de l’home de Marlboro, per què no han existit mai els homes de les cavernes i per què Lluís XVI va ser decapitat dos cops. Una delícia que recull l’essència del que ha de ser un podcast.

Chelsea Hotel

De: RAC1

Idioma: Català

Categoria: Història

Durada: 7 minuts

Un altre podcast amb l’essència del format. Música, història i cultura combinats de manera exquisida per la seva creadora Olga Suanya. Un podcast que va sortir d’un blog amb el mateix nom, que és també un llibre, una secció a la ràdio i una part de la nostra memòria musical.

L@net d’Albert Cuesta

De: Catalunya Ràdio

Idioma: Català

Categoria: Tecnologia

Durada: 3 minuts

Tot i no ser un podcast per se, si no una secció del Catalunya Nit de Catalunya Ràdio, L@net d’Albert Cuesta té un lloc destacat per aquells que vulgueu millorar nota. Cada dia 3 minuts amb els titulars tecnològics del dia amb l’opinió enraonada del mestre Cuesta. Quan no els he pogut seguir al dia me’n poso uns quants de seguits i també funciona.

Quin impacte té la tecnologia en les empreses i en la societat?

Per a matrícula

Azeem Azhar’s Exponential View

De: Harvard Business Review

Idioma: Anglès

Categoria: Tecnologia

Durada: 45 minuts

Quin impacte té la tecnologia en les empreses i en la societat? Com canviem les persones i les societats quan entrem en contacte amb tecnologies exponencials? L’emprenedor i inversor Azeem Azhar ho explica molt bé amb converses amb gent que en sap. L’impacte de la computació quàntica, la fusió nuclear i sobretot la conversa sobre tecnologia i redistribució del poder amb Yannis Varoufakis.

Lex Fridman Podcast

De: Lex Friedman

Idioma: Anglès

Categoria: Ciència i filosofia

Durada: De 2 a 5 hores

El científic del MIT Lex Fridman conversa amb experts en matèria de ciència, tecnologia, història, filosofia i de la natura de la intel·ligència, en un podcast sense límit de temps que també penja a YouTube. La darrera conversa és amb Elon Musk sobre la vida, l’univers i la resta de coses. Episodis anteriors inclouen converses sobre els genocidis amb l’historiador Norman Naimark, sobre xarxes socials amb el cofundador d’Instagram Kevin Sytrom, sobre el metavers amb el creador del concepte Neal Stephenson, o sobre escacs, kung fu, déu, la vida i la mort amb el rapper RZA, exmembre de Wu Tang clan. Un dels millors podcasts que hi ha.

The Infinite Monkey Cage

De: BBC

Idioma: Anglès

Categoria: Ciència

Durada: 45 minuts

Un podcast que ja va acabar i que des de febrer que no s’actualitza però que mereix ser en aquesta llista. Presentat per l’escriptor i comediant Robert Ince i el televisiu astrofísic i músic Brian Cox. Enregistrat amb públic a l’estudi, el podcast és la demostració que que es pot comunicar, entretenir i formar a parts iguals parlant de les grans qüestions de la humanitat. Amb temes tan interessants com la història del rock, què és la realitat, si existeix el temps o no, l’origen dels números o si vivim en una simulació el podcast ha esdevingut un clàssic que cal revisitar cada cert temps. Un tip de riure i un tip d’aprendre.

Més informació
La trilogia de TV3
'Non Fungible' Tions
Avui et destaquem
El més llegit