No és recessió, és crisi sistèmica

El nou mètode que computa activitats il·legals en el PIB està per veure si va a complir: el 2014 encara no s'ha acabat. La consideració d'aquestes activitats il·legals (i alguns altres canvis com la inclusió com a inversió de la despesa militar) no ha estat una argúcia d'Espanya: ha estat un canvi promogut per la Unió Europea i que a escala mundial, encara que no exactament així, també ha promocionat el Fons Monetari Internacional. Penso que el significatiu no és considerar com a PIB el valor afegit generat per la prostitució: conceptualment és un servei com qualsevol altre tingut en compte en el PIB, sinó el moment triat.

De colp el PIB de la Unió Europea (i d'Espanya) ha augmentat a causa d'aquests canvis… en un moment que es necessitava més PIB per diluir el pes del deute i del dèficit. En aquest cas hauria de fer-se bé: legalitzar la prostitució, gravar fiscalment els serveis que presta, que els seus professionals i les seves empreses cotitzessin a la Seguretat Social, reglamentar l'activitat, perseguir el frau que és generés i donar cobertura legal a aquesta professió com a qualsevol altra, així, a més d'augmentar el PIB creixeria la recaptació fiscal. Veig oportunisme en la inclusió d'aquestes partides en el PIB: per què no es va fer quan "el món anava bé"? I deixa pendents molts caps per lligar.

La nova recessió?
També es parla que ens trobem davant la nova recessió, però no comparteixo el punt de vista: penso que no estem davant una tercera recessió sinó davant la tercera manifestació de la crisi sistèmica que, en forma de pre crisi, va començar en el 2007.

Com s'ha estat funcionant a base de pegats –injeccions de fons, barres lliures de liquiditat…– i de promeses –"brotes verdes", "destellos", "raíces vigoroses"…– s'ha anat guanyant temps al temps però no s'ha afrontat el problema: no es creix o es creix anèmicament, i on sembla que es creix s'aconsegueix a força d'amfetamines: els estímuls.

Això es tradueix en una doble crisi: de sobreproducció i de subconsum perquè existeix un excés de capacitat productiva i un defecte de renda i de capacitat d'endeutament. I això, que hauria d'abordar-se de forma coordinada i en l'àmbit internacional, ni tan sols es tracta a escala de país.

Avui et destaquem
El més llegit