Més dones líders, més referents en femení

Hi ha dues dones que m'han inspirat molt durant aquest mes de març. La primera és Jacinda Ardern la primera ministra netozelandesa que amb 38 anys és la primera dona del món en ostentar un càrrec d'aquestes característiques, la segona en ser mare durant el seu mandat, i de les poques dones en dur la seva filla a l'assemblea de l'ONU per poder conciliar les seves responsabilitats polítiques i familiars. No obstant això, el que l'ha popularitzat ha estat la manera de lidiar un dels atacs terroristes més terribles de la història de Nova Zelanda.

La segona és la Greta Thunber, l'activista sueca que a l'edat de 16 anys ha estat nominada al Premi Nobel de la Pau en reconeixement a la seva dedicació en liderar una campanya jove contra el canvi climàtic. A l'agost del 2018 va asseure's a les afores del l'assemblea legislativa sueca (Riksdag) amb un cartell que deia: Skolstrejk för klimatet (vaga escolar pel Clima).

Aquest gest va catalitzar manifestacions a més de 270 ciutats i la participació de més de 20.000 estudiants a escala mundial. Des d'aleshores no ha parat de defensar fermament la seva causa.

"Jacinda Ardern i Greta Thunber són grans exemples de les noves corrents de lideratge en femení, un lideratge que s'allunya dels estereotips i que potencia els valors femenins com a valors clau cap a un canvi de paradigma" 

Ambdues històries són per a mi grans exemples de les noves corrents de lideratge en femení, un lideratge que s'allunya dels estereotips i que potencia els valors femenins com a valors clau cap a un canvi de paradigma. Un estil de lideratge que va més enllà del gènere i que cada cop incorporen més veus masculines, un estil de lideratge que potencia la comunicació, la cooperació, l'empatia, la flexibilitat i l'humanisme alhora que demostra fermesa, resiliència i un bon domini de la situació. Un estil de lideratge que té en compte l'agilitat emocional que estudia la Susan David o el coratge emocional de què parlàvem fa unes setmanes.

Un lideratge que potencia les relacions humanes, que connecta i que es fa accessible. Un lideratge també amb visió estratègica amb planificació i amb objectius clars. En el cas de la Jacinda A. ho veiem en la seva proximitat cap a les víctimes, mostrant la seva vulnerabilitat i afectació a la vegada que a escala política ha endurit l'accés a les armes. Pel que fa a la Greta T. es fa palès en la seva voluntat en reconèixer que el canvi climàtic és resultat de com hem estat gestionant el planeta fins ara, en la seva capacitat d'acceptar un error i de proposar una solució que ens ajudi a mitigar-lo. També ho podem notar en la seva manera de comunicar clara i directa i en la determinació que transmet tenint en compte la seva edat.

"Per tal de crear un present més equitatiu, equilibrat i just i per caminar cap a un futur més sostenible, més humà i més igualitari, necessitem més dones líders que donin exemple i més homes i dones que liderin en femení"

Per tal de crear un present més equitatiu, equilibrat i just i per caminar cap a un futur més sostenible, més humà i més igualitari, necessitem més dones líders que donin exemple i més homes i dones que liderin en femení.

Més informació
La dona del segle XXI
Són les emocions les noves eines de feina?
'Wellness' corporatiu: la solució a l'absentisme laboral?
Avui et destaquem
El més llegit