Les oportunitats econòmiques de la legislatura que arrenca

La inhabilitació del president Quim Torra per part del Tribunal Suprem ens ha abocat a un govern en funcions durant vuit mesos, que ha coincidit amb dues onades consecutives de la pandèmia i dures restriccions per contenir el virus. Una conjuntura molt inoportuna per afrontar des d’un govern només amb capacitat de legislar per decret i sense possibilitat d’aprovar nous pressupostos.

La formació de govern aquest maig, per tant, és una notícia que cal celebrar i que coincideix amb un bon ritme de vacunacions i l’aixecament de restriccions arreu del territori, que ja comença a notar-se a l’economia. La realitat, però, és que la pandèmia encara no s’ha acabat i queda camí per recórrer per poder començar a parlar de recuperació. Ara, el que toca és posar fil a l’agulla, i sense dilacions, engegar polítiques de país centrades en aquesta recuperació tant social com econòmica.

Això implica, en primer lloc, que necessitem una Generalitat estable i alhora valenta, com hem estat reclamant des de la Cambra de Barcelona des del 14-F. Un govern que sigui proactiu en la lluita contra la pandèmia i la reactivació econòmica, que aprofiti oportunitats per transformar a fons el model productiu que ha evidenciat moltes mancances, amb iniciatives com els fons Next Generation EU, sense oblidar altres reptes com el canvi climàtic i la digitalització.

Necessitem una Generalitat estable i alhora valenta, com hem estat reclamant des de la Cambra de Barcelona des del 14-F

Des de la Cambra, com a corporació que representa els interessos generals de les empreses i que té atribuïda per llei la funció d’assessorar les administracions públiques, volem traslladar la nostra màxima col·laboració a les conselleries.

En aquest sentit hem adreçat recentment a la Generalitat un document amb 210 mesures centrades en dos eixos: impulsar la recuperació econòmica i millorar la competitivitat dels sectors, dins el marc d’una transformació del model econòmic. Són propostes transversals que toquen una gran varietat de temes com talent, innovació, recerca, sostenibilitat, coneixement i formació, turisme, infraestructures, fiscalitat, i igualtat, per impulsar el talent, incentivar l’activitat econòmica i generar un país en xarxa.

Perquè no es tracta només de sortir de la crisi, sinó de construir entre tots una economia millor. Per a nosaltres, això passa per una aposta clara en aquesta legislatura per la societat del coneixement i avançar cap a un model econòmic més resilient que fomenti la innovació, el talent, la tecnologia i la sostenibilitat. Des de fa 2 anys treballem per a l’assoliment d’aquest projecte en l’horitzó 2030/2040, però necessitem sumar institucions, empreses i administracions, i centrar-nos en desenvolupar el màxim potencial de l’economia.

Hem de seguir lluitant per pal·liar els efectes provocats per la pandèmia i això passa per exigir que Catalunya rebi els ajuts directes que li pertoquen per al seu teixit econòmic

Hem de seguir lluitant per pal·liar els efectes provocats per la pandèmia i això passa per exigir que Catalunya rebi els ajuts directes que li pertoquen per al seu teixit econòmic. Tampoc podem oblidar els greuges històrics que també han obstaculitzat el progrés al nostre territori, com el dèficit d’inversió en infraestructures que des de la Cambra hem xifrat en 45.000 milions d’euros per part de l’Estat. És vital que la Generalitat continuï denunciant aquesta injustícia i treballi per eliminar-la.

Finalment, aquesta legislatura que arrenca no pot acabar sense aprovar la Llei catalana de Cambres. La legislació estatal aprovada fa set anys és clara i atorga a les Comunitats Autònomes la potestat per regular les Cambres. La crisi sanitària fa encara més urgent l’aprovació d’aquesta normativa perquè puguem desenvolupar plenament el nostre paper com a agents econòmics i mobilitzar més recursos per fer costat a les empreses i autònoms/es. Per aquest mateix motiu, aquesta hauria de ser també una de les prioritats de la nova Generalitat.

És l’hora de posar-nos a treballar i sumar esforços perquè com a país tenim un gran repte per endavant.  

Més informació
"Des de la Cambra no farem la independència, però és un lloc més en el camí"
"Seria molt greu que no es desplegués la llei de Cambres"
Avui et destaquem
El més llegit