En un context d’optimisme i oportunitats

Després de molts mesos parlant d’incerteses i riscos, avui vull començar parlant d’optimisme i oportunitats. Optimisme per la bona recuperació de les comarques catalanes després dels impactes de la pandèmia i de la guerra d’Ucraïna, especialment en termes d’ocupació, i d’oportunitats, per la posada en marxa dels Fons Next Generation, que han de transformar l’economia per fer-la més sostenible, més digital i més inclusiva.

La setmana passada presentàvem la 19a edició dels Índex FEGP de competitivitat comarcal i se’n desprèn que totes les comarques, excepte l’Aran, han experimentat una millora en els seus valors respecte a l’any anterior. L’informe analitza els principals factors de competitivitat de les comarques a través de 10 factors que es valoren mitjançant 50 indicadors: ÍNDEX FEGP.

Totes les comarques, excepte l’Aran, han experimentat una millora en els seus valors respecte a l’any anterior

Aquesta millora generalitzada té diversos motius, en primer lloc, el creixement econòmic generalitzat. Però segur que també hi tenen a veure les polítiques públiques implementades per les comarques, com l’atracció d’inversions, la promoció del turisme, la millora de la formació i les capacitats dels treballadors locals i la millora d’infraestructures en general.

La capacitat de cada comarca per aconseguir un model de desenvolupament adequat a les seves característiques és clau per a la generació de riquesa i benestar i no passa sempre per models de creixement exògens. Per aquest motiu resulta imprescindible estudiar bé les potencialitats de cada territori abans de definir estratègies de desenvolupament econòmic.

Més info: El món empresarial ha de ser masculí, gris i avorrit?

Quan parlem de potencialitats i de recursos, sorgeix un primer risc: que els recursos es destinin només a les comarques més competitives. Aquestes estan situades majoritàriament a l’àmbit metropolità, perquè tenen mercats més grans i millor accés a infraestructures de transport i comunicacions. Cal que els recursos arribin a tot el territori, per assegurar una transformació equilibrada.

Catalunya és un país ric i divers, per aquest motiu només amb inversions i projectes a tot el territori es poden aprofitar totes les potencialitats. I també és un país ple de petites i mitjanes empreses, i aquí sorgeix el segon risc: que els Fons de Recuperació Europeus només arribin a les grans empreses.

Catalunya és un país ric i divers, per aquest motiu només amb inversions i projectes a tot el territori es poden aprofitar totes les potencialitats

En resum, estem en un context d’optimisme i oportunitats, molt millor del que ens hauríem imaginat fa un any, però continuen havent-hi riscos que poden alterar la bona evolució de l’economia i que cal que vigilem de prop.

Més informació
Maridatge perfecte, en un context de guerra
La Formació Professional a Catalunya
Encara avui una gran part del talent es perd pel camí
Avui et destaquem
El més llegit