L'ADN dels joves empresaris catalans

Aquesta nit és la nostra nit, la de tots els joves empresaris, el dia en què ens vestim de gala, ens trobem i deixem que ens diguin que els joves empresaris som el futur, però també el present. Aquesta nit celebrem la feina ben feta de moltes empreses i empresaris, que creiem cal posar en valor i convertir-los en miralls i referents pels més joves. Celebrem l'esforç, la passió, la generació de valor des dels valors, celebrem l’èxit dels projectes que funcionen i perquè no, celebrem que a vegades el fracàs amaga molts més aprenentatges que certes victòries.

"Celebrem l'esforç, la passió, la generació de valor des dels valors, l’èxit dels projectes que funcionen i també celebrem que a vegades el fracàs amaga molts més aprenentatges que certes victòries"

Ja són 26 les edicions en les quals l'AIJEC reconeix al Millor Jove Empresari de Catalunya. No parlem d'un premi, ni el moviment associatiu dels joves empresaris és un fet puntual ni nou. AIJEC va ser una de les associacions pioneres a Espanya en representar als joves empresaris, fundada l’any 1985 i ser una de les pioneres no és per casualitat. Catalunya ha estat tradicionalment un país molt emprenedor. No serè jo qui descobreixi que l'activitat empresarial a Catalunya no és un fenomen recent sinó que és quelcom que es remunta a tota la nostra història.

Però, tot i aquest bagatge, encara avui, en ple segle XXI, a l'any 2019, l'empresa segueix estigmatitzada en segons quins ambients. Hi ha certs tics i estereotips que encara perduren i contra els que seguim lluitant. La paraula empresari n’és un exemple. Anys enrere es va posar de moda la paraula emprenedor, en certa manera, com a eufemisme per no parlar d’empresaris. Emprendre és una actitud davant la vida, aplicable tant si es crea empresa com si no. Una societat emprenedora és una societat viva, dinàmica, que actua, proposa i crea. I en una societat amb cultura emprenedora, el més normal és que apareguin de forma natural empresaris que arrisquen per generar riquesa. El risc es materialitza en un sacrifici personal, familiar, econòmic, amb l’objectiu de crear riquesa i valor per a la societat. Però abans de repartir la riquesa, aquesta s'ha de generar i algú l'ha de generar. Els empresaris som uns d'aquests generadors i l'empresa un instrument essencial per a la generació d'aquesta riquesa. Per tant, no és lògic que, en ple segle XXI, l’empresa i l’empresari tinguin encara, en certs àmbits, una desconsideració que no li correspon.

Més info: Subirats: "Els ral·lis et donen la capacitat empresarial de decidir en un microsegon"

I en aquesta línia som molts els agents del país que treballem perquè la figura de l’empresari i, en concret, el jove empresari, es posicioni com un actor clau i imprescindible en la generació de la riquesa i de l’Estat del Benestar. Els joves empresaris, com a espècie acabada de néixer, basem la nostra supervivència en tres factors fonamentals. La innovació. Essencial per sobreviure. Hem d'innovar, hem de ser diferents i hem de saber aplicar les disrupcions tecnològiques i simplement fer d’elles oportunitats de negoci. Si no innovem, no hi tenim cabuda. La flexibilitat. Saber adaptar-se als canvis ens fa més forts. El canvi és l’únic que roman constant. Adaptar-se o morir, una llei darwiniana per excel·lència, que els joves empresaris portem al nostre ADN. I la passió. La passió per voler créixer, per voler tenir un espai en aquest nou món. La fe mou muntanyes i la nostra il·lusió mou les nostres empreses.

Per què... Què seria de nosaltres sense passió? Sense dubte la passió per allò què fem és la diferència fonamental entre fer les coses sense més i fer les coses amb diferència. La passió és aquell plus de motivació que ens fa aixecar-nos en els moments difícils, que fa que les coses difícils ens semblin més fàcils, i que seguim tirant del carro quan altres haguessin abaixat els braços. Calen molts condicionants per tirar endavant un negoci perquè funcioni i, està clar, que només amb passió no es paguen les factures però passió, motivació i ganes són ingredients indispensables per arribar a l'excel·lència.

"Els joves empresaris, com a espècie acabada de néixer, basem la nostra supervivència en innovació, flexibilitat i passió"

Com a país, com a societat, hem de seguir treballant per crear un ecosistema emprenedor i que aquest no sigui efímer. Encara som a temps, tenim una oportunitat i les oportunitats, com bé sabem els empresaris, no es presenten cada dia. Una societat pròspera requereix d’un intens teixit empresarial i que l'oportunitat de muntar una empresa estigui a l’abast de tothom.

Hem de cultivar l'actitud emprenedora. Cal treballar des dels més petits, treballar per aconseguir que des de les escoles es creïn emprenedors en potencia. Dins dels objectius de l'educació hauria d’estar el de desenvolupar les actituds emprenedores, promoure la creativitat, tenir idees i posar-les en valor perquè no, en forma d’empresa. Crear emprenedors és aportar valors als nostres fills, donar-los les eines perquè siguin capaços de crear feina, que s'atreveixin a creuar el bosc, a superar obstacles, i que, quan escoltin la paraula impossible, entenguin que en realitat només significa que serà molt difícil però que amb treball, esforç i passió pot ser possible. Perquè cal ensenyar a les generacions que pugen que sense els que assumim els riscos, el futur és més incert.

Perquè els empresaris som necessaris i necessitem més empreses. I per això tenim molts deures per endavant per afavorir la creació i desenvolupament de noves empreses. Barcelona és a dia d’avui una ciutat bressol per a moltíssimes startups, cada any s'hi creen moltes empreses, però malgrat això, al mateix temps, com a societat tenim molta feina a fer. Avui però deixem les reivindicacions per una nit i gaudim, mirem-nos el melic, i deixem que la màgia de les fonts de Montjuïc s'apoderi de nosaltres, aplaudim la feina ben feta, les noves iniciatives, aprenem una mica de tota la comunitat emprenedora i felicitem els guanyadors. 

Més informació
Eloi Palà, reelegit com a president de l’AIJEC
Ficosa, una història de males notes, puces i grans cotxes
Avui et destaquem
El més llegit