Per què es produeixen els fraus?

Per entendre el procés que porta a la realització d'un frau podem recordar el triangle del frau (Donald Cressey, 1980). Aquest model explica els tres factors que expliquen els fraus:

-Motivació: és la necessitat que provoca l'interès a defraudar. Un exemple seria un directiu que vol maquillar els beneficis per percebre un bonus.

-Oportunitat: és l'existència de la possibilitat de defraudar amb un nivell de risc baix. Un exemple d'oportunitat és quan l'empresa té baixos nivells de control o quan les sancions, si es descobreix el frau, són baixes.

-Racionalització: La majoria de fraus són comesos per persones normals que no es veuen a si mateixes com a criminals. Creuen que cometen el frau perquè tenen una causa justificada, com pot ser guanyar uns diners que es consideren merescuts o oferir uns comptes millors perquè el banc renovi un préstec.

Per tant, el frau es comet quan hi ha una motivació per a això, hi ha l'oportunitat i es considera que es tracta d'una acció justificada. Com a exemple, podem recordar l'escàndol comptable de Toshiba. A l'estiu de 2015, el President i set alts directius van dimitir després descobrir-se que havien inflat els beneficis en 1.200 milions de dòlars des de 2009 a 2014. El frau tenia una motivació clara: el president marcava uns objectius molt difícils d'assolir i la cultura de la companyia feia que es consideraven com ordres que no es podien incomplir. A més, la retribució variable depenia del compliment d'aquests objectius.

D'altra banda, les característiques de l'organització van facilitar l'oportunitat per a la realització del maquillatge, ja que els tres membres del Comitè d'Auditoria no tenien coneixements comptables. A més, el departament d'auditoria interna es dedicava a fer consultoria per a altres departaments, però no feia tasques de control. Per tant, els que havien de controlar no ho feien. El frau va ser descobert després d'una investigació del supervisor borsari japonès que posteriorment va obligar l'empresa a millorar els seus sistemes de control sota l'amenaça que si no ho feia, seria exclosa de la Borsa.

En conclusió, si volem reduir els fraus, cal detectar i corregir a temps situacions en què hi ha motivació, oportunitat i racionalització. I a continuació prendre mesures. Per exemple, es poden reduir les oportunitats augmentant la duresa de les sancions als defraudadors.

Avui et destaquem
El més llegit