Perquè les persones amb síndrome de Down dibuixen sols blaus?

La veritat és que aquest article, de científic en té molt poc, si bé tot el que explica és fruit de l'experimentació i la constatació a través del meu treball dirigint l'estudi de comunicació La Casa de Carlota. Quan naixem i creixem, els nens som una espècie d'esponja que absorbeix tones d'informació. Som tremendament ingenus, espontanis i descarats. Els dibuixos infantils demostren una imaginació desbordada, sense filtres ni condicionants. Si decideixen dibuixar un sol blau, és perquè és blau. I les persones al seu voltant es sorprenen de la imaginació que surt dels seus cervells. Deia Picasso: "En aprendre a pintar com els pintors del Renaixement vaig trigar uns anys; pintar com els nens em va portar tota la vida".

Però a mesura que creixem i afrontem l'escolaritat, l'ordre, les normes establertes, aquest talent salvatge es va adequant a la normalitat imperant. Deixem de dibuixar sols blaus.

En realitat, deixem de dibuixar perquè pensem que no sabem dibuixar. I aquest talent, aquesta ingenuïtat, aquest desvergonyiment, queda guardat amb clau en el més profund del cervell.

Deixem de sorprendre
Però què els passa a les persones amb síndrome de Down? Doncs que segueixen dibuixant sols blaus, perquè dibuixen les coses com pensen i no com les veuen. Segueixen connectats als seus veritables talents naturals, perquè aquesta fase evolutiva de trencament amb el pensament disruptiu, no s'ha produït, sinó que segueix planejant en el seu imaginari cognoscitiu.

Aquest talent en empreses innovadores i creatives és un valor enorme i un factor de diferenciació espectacular. "La nostra major esperança de cara al futur és desenvolupar un nou paradigma de la capacitat d'arribar a una nova dimensió de l'existència humana .... Hem de crear marcs, a les escoles, a les empreses i en els estaments públics, en els quals la persona se senti inspirada per créixer creativament". Ken Robinson.

Avui et destaquem
El més llegit