Portar-ho a la butxaca

A la darrera dècada del segle passat, a Brussel·les seguíem de prop els canvis tecnològics que suposaven, per una banda la digitalització, i per l'altra, la creixent utilització de les ondes, a més dels cables per a la transmissió dels bits. Estimulàvem, i ajudàvem en tot el possible, a les empreses europees a no quedar endarrerides en la recerca i l'aplicació d'aquestes tecnologies, i alhora preparàvem els estàndards europeus i el marc de regulació necessari, per a la telefonia mòbil i per a la televisió digital.

Jo explicava sovint que creia que la digitalització s'imposaria en tots dos serveis, però que al mateix temps hi hauria un intercanvi de canal de transmissió entre telèfon i televisor. Deia sempre que estàvem en un escenari irracional: el telèfon, que era un aparell que ens agradaria portar sempre a la butxaca, no es podia moure de lloc, ja que rebia la veu a través del cable telefònic; en canvi el televisor, que a ningú se li hagués acudit emportar-se'l a sobre, rebia la veu i les imatges a través de les ondes. Calia canviar-ho.

Les coses van anar per aquí: la telefonia mòbil va ser un gran èxit, perquè ens permet estar connectat en tot lloc i en tot moment; i la transmissió de TV digital es fa ja a molts països només per cable. Aquells, com Espanya, que han seguit amb transmissió per ondes, tot i que la TV digital necessita menys freqüències, han hagut d'anar suprimint canals disponibles per poder deixar més espai radioelèctric a la telefonia. I això seguirà.

En els darrers anys hem entrat en una segona etapa que suposa un canvi més radical: aquest objecte que duem a la butxaca, i que en seguim dient telèfon, pot ja, o podrà, servir-nos per a moltes altres coses que abans demanaven un aparell específic: calculadora, rellotge, agenda, radio, màquina de retratar, ordinador, targeta de crèdit, manyoc de claus, monitor de salut... Crec que en aquestes i altres àrees veurem aparèixer gran quantitat d'innovacions, i podrem anar buidant les butxaques, les carteres i les maletes de molts aparells tradicionals. Aquesta tendència, junt amb la Internet, obre un camp important d'oportunitats en el sector dels serveis que val la pena aprofitar, com a usuaris i com a emprenedors.

Avui et destaquem
El més llegit