Quan la solució ve de fora

Una nova modalitat de directiu afavoreix la rendibilitat de l'empresa. L'actual context econòmic ha comportat nombrosos i importants canvis en les empreses del nostre país, un 95% de les quals són petites i mitjanes (PIME). Les dades relatives al cens empresarial del Ministeri d'Indústria, Comerç i Turisme posen de manifest la desaparició gradual d'empreses any rere any, més de 200.000 des de 2008. Massa projectes, il·lusions i iniciatives truncats, i molts esforços i perseverança esvaïts.

En aquest entorn, cal prendre mesures per enfortir les empreses, perquè són les que han de liderar el procés de sortida de la crisi al nostre país. Mesures com el foment de l'R D i, l'expansió comercial i la internacionalització, les noves propostes d'obtenció de finançament, i les millores de la productivitat, entre d'altres, han de ser presents en els plans estratègics i de negoci de les nostres empreses i, per sobre de tot, cal que els equips directius, propietaris, consells d'administració i òrgans de decisió empresarials estiguin convençuts de la necessitat de gestionar-les d'una forma diferent. Amb la valentia de sempre, però amb noves pinzellades d'eficàcia i pro activitat, perquè només així, amb voluntat de canvi, amb l'actitud de fer les coses de forma diferent, podrem vèncer l'actual recessió.

I qui pot ajudar a aquestes empreses a desenvolupar-se en els temps actuals? Els professionals experimentats, amb una dilatada carrera, amb una sòlida formació en diverses escoles de negoci, i sobretot amb un coneixement molt acurat del sector de la PIME, que es posen a disposició de les empreses per ser contractats amb temporalitat, ja sigui per a portar a terme un projecte concret, ja sigui en la modalitat de jornades. Els interim managers o l'externalització de serveis directius. 

L'externalització de serveis directius està encapçalada per directius professionals que actuen en les empreses en modalitat temporal, també anomenada head-renting, a través d'una contractació d'obra i serveis, per la qual cosa no suposen un cost fix per a l'empresa. Acabada la missió "desapareixen", deixant una herència sòlida, i amb l'assoliment d'uns resultats totalment objectivables i mesurables, de manera que la rendibilitat de la inversió és fàcilment quantificable.

Vèncer la resistència al canvi de l'organització empresarial, aportar flexibilitat i una gestió més àgil, ja sigui per a dinamitzar l'equip comercial o per iniciar una internacionalització de l'empresa, gestionar una re capitalització financera o buscar recursos i fonts de finançament alternatius (private equity, venture capital...) haurien de ser els principals objectius per a l'externalització de serveis directius.

L'expertesa del directiu extern o interim manager és entesa per la direcció com una vàlua necessària per a desenvolupar projectes nous, productes i/o serveis, amb la capacitat de saber transmetre els canvis consolidats un cop acabada la missió. A més, l'organització existent i l'staff directiu no veuen aquesta figura com la d'un competidor, sinó com la d'un aliat, ja que la missió exigeix un objectiu i una temporalitat (data d'inici i de fi).

Finalment, des del punt de vista del directiu professional que desenvolupa aquesta tasca, participar en l'externalització de serveis directius li aporta una visió més enriquidora de l'entorn professional, ja que pot dur a terme dos o tres projectes alhora en diverses empreses, orientar-se al màxim al client final i, sobretot, treure profit d'un talent que, en altres escenaris, podria ser desaprofitat.
Avui et destaquem
El més llegit