La recerca com a motor de la societat

La Universitat de Barcelona és un dels centres de recerca líder del nostre país i amb un gran potencial d'investigació en diferents àmbits. L'estratègia inicial és, lògicament, que la Universitat de Barcelona sigui forta en la recerca en molts àmbits de treball, però certament, cal assenyalar algunes apostes concretes que, actualment, són d’una extraordinària importància, com poden ser els treballs en sostenibilitat o salut. En aquest sentit, el HUB de sostenibilitat que hem engegat és el nostre marc de referència, un dels projectes que posiciona la UB al món. Un país per avançar necessita tenir espais potents d'investigació i la Universitat de Barcelona és líder en el seu àmbit; de retruc posem la ciutat i el país en primera línia mundial. Per això és important que mantinguem l'aposta que hem iniciat i que la potenciem encara més.

Al llarg dels darrers anys hem assolit un increment excepcional d'infraestructures de recerca i d'ingressos per a projectes de recerca. Així, s'han aconseguit quasi 20 milions d'euros en infraestructures científiques i un increment dels ingressos concedits a projectes de recerca —dels 38,2 milions euros del 2020 als 86,07 milions d'euros del 2022—. Aquest èxit és gràcies a l'augment de l'activitat del personal investigador de la Universitat de Barcelona de la mà del personal d'administració i suport tècnic. Una aposta que té en les polítiques d'atracció de talent extern una peça cabdal. Tanmateix, en aquest camí per consolidar el nostre lideratge encara ens queda molta feina per fer.

"Un país per avançar necessita tenir espais potents d'investigació i la Universitat de Barcelona és líder en el seu àmbit; de retruc posem la ciutat i el país en primera línia mundial"

Una passa fonamental per fer-ho possible és la modificació de la gestió de la recerca, motiu pel qual desenvolupem l'espai d'atenció a la investigació (EASI) com un nou mecanisme àgil, transversal i, sobretot, centrat en les persones. Aquest és un dels projectes engegats que culminarem en el proper mandat, perquè el nostre objectiu és fer el salt definitiu a la recerca interdisciplinària, oberta i ciutadana. Emprendrem accions de política científica per optimitzar la recerca a la Universitat de Barcelona.

Aquesta recerca que fem a la Universitat de Barcelona no només ens permet trencar les fronteres del coneixement, ens permet també aportar solucions als grans reptes de futur que té plantejats la societat a través de la innovació i de la transferència. Uns reptes que es recullen, entre altres, en els Objectius de Desenvolupament Sostenible de l'ONU que fem ineludiblement nostres. Per això, una de les nostres apostes és definir i implementar un pla estratègic d'innovació i transferència alineat amb el desplegament de la Llei de la Ciència que inclogui el foment de la transferència de coneixement, el reconeixement intern de les activitats de transferència de coneixement del PDI (en particular, en el nou Pla de Dedicació Acadèmica - PDA) i que estimuli la implicació del nou professorat per promoure el relleu generacional, així com les àrees d'humanitats i ciències socials.

Uns canvis que ens permetin maximitzar l’impacte de la nostra recerca. En la línia de donar un nou impuls, s'ha fet també una aposta per crear i posar en funcionament els espais StartUB que es portaran a tots els campus de la universitat per tal de buscar entorns amables per a la creativitat i l'emprenedoria. Aquest aspecte també afavoreix la nostra línia de millorar en la innovació.

"Una de les nostres apostes és definir i implementar un pla estratègic d'innovació i transferència alineat amb el desplegament de la Llei de la Ciència"

Es tracta doncs de posar la recerca, la transferència i la innovació en el punt de mira dels objectius de la universitat i sobretot del país. La raó és molt senzilla, una societat que avança en recerca i innovació té garantit el benestar de les persones i la Universitat de Barcelona vol ser i serà pal de paller d’aquest benestar.

Més informació
Aquesta universitat de Barcelona és la millor d'Espanya (i la 201 del món)
La Universitat de Barcelona reforça la seva presència en l'escenari internacional
Barcelona té la millor universitat de l’Estat
Avui et destaquem
El més llegit