Moltes vegades, quan m'aturo a pensar i aixeco la mirada, em ve a la ment Heràclit, aquest filòsof antic amb la seva cèlebre frase "l'única cosa constant és el canvi". Si estigués aquí prenent un cafè amb nosaltres, probablement diria que mai va tenir tanta raó com en aquests temps. I és que avui dia, amb tot canviant a mil per hora, és crucial que ens asseguem un moment a pensar en com estem portant les nostres empreses i els nostres equips.
El cas és que aquest assumpte de reflexionar no va de seguir l'última moda en gestió empresarial. Va d'adonar-nos que el món d'avui ens està demanant a crits que revisem com liderem i com connectem amb la gent que treballa amb (i no per a) nosaltres. Ara és el moment que nosaltres, els que tenim a les nostres mans la responsabilitat de liderar organitzacions, mirem més enllà dels números i ens centrem en el que de debò les mou: les persones.
"El món d'avui ens està demanant a crits que revisem com liderem i com connectem amb la gent que treballa amb (i no per a) nosaltres"
Estem navegant per una era de canvis crítics, on continuar fent el de sempre simplement no és suficient. Sovint, ens trobem atrapats en maneres de liderar que heretem d'uns altres temps, mètodes que posaven tota l'èmfasi a ser eficients i aconseguir resultats ràpids, deixant de costat el benestar dels nostres equips. Encara que al seu moment aquestes estratègies eren el nostre pa de cada dia, ara veiem les seves esquerdes i entenem que hem de moure fitxa.
El desafiament que tenim davant no és pas que falti lideratge, sinó que moltes vegades estem liderant amb un manual que ja no s'ajusta al que la societat d'avui espera de nosaltres. Una societat que camina ràpid cap a la sostenibilitat, la igualtat i una manera d'innovar més oberta i col·laborativa.
Aquí és on entra la idea de reeducar-nos en com liderem. No es tracta només d'aprendre un parell de trucs nous. Es tracta de canviar d'arrel com veiem el lideratge i el creixement de les nostres empreses.
Aquest canvi ens demana estar oberts a aprendre sense parar, ser humils per admetre que el que hem fet fins ara, encara que ha tingut el seu valor, potser no sigui el que ens porti cap al futur que volem construir. És una invitació a liderar posant les persones al centre de tot, buscant un creixement que no sigui només econòmic, sinó també humà i social.
Com a líders, és el nostre deure crear espais on els nostres equips puguin donar el millor de si, on la innovació sorgeixi de manera natural perquè valorem la diversitat, la creativitat i el treball en equip. El repte és gran, sí, però també ho és l'oportunitat de fer una diferència positiva en la vida de les persones i en el rumb de les nostres empreses.
Liderar avui significa entendre que el nostre treball va molt més enllà de simplement dirigir operacions o aconseguir metes financeres; significa ser un suport per al benestar, la motivació i el desenvolupament de les persones que formen part de la nostra organització. És un lideratge que escolta, aprèn i es compromet a construir un futur millor.
"Liderar avui significa entendre que el nostre treball va molt més enllà de simplement dirigir operacions o aconseguir metes financeres"
D'altra banda, crec que aquest és un camí que hem de recórrer junts. La reeducació executiva no és una cosa que un fa un sol, sinó un viatge col·lectiu cap a una forma de liderar més conscient i transformadora. És moment que ens ajuntem en aquest canvi, tot l'equip directiu de la nostra organització ha d'estar llest per deixar enrere velles maneres de fer les coses i obert a explorar tot allò nou que aquest camí ens ofereix. Estic convençut que, en enfrontar aquest repte, no només anem ajudarem al fet que les nostres empreses creixin, sinó que estarem marcant el pas cap a un món més humà i just. El futur de les nostres organitzacions, i de la societat en el seu conjunt, està a les nostres mans. És el nostre moment d'adaptar-nos, innovar i, sobretot, aprendre una nova manera de liderar. I com saber si aquest és el nostre moment?
Preguntes per reflexionar
M'agrada pensar que fer-nos preguntes des del cor ens ajuda a modelar-nos i a reeducar-nos de debò com a líders. Aquí van algunes que pots fer-te tu, i compartir-les amb el teu equip directiu:
● Quins són els meus valors fonamentals com a líder i com aquests es reflecteixen en el meu estil de lideratge actual? Reflexiona sobre els principis que guien les teves decisions i accions. Fomenten un ambient de respecte, creixement i benestar?
● Com defineixo l'èxit en el meu rol de lideratge i com aquest s'alinea amb el benestar i desenvolupament del meu equip? Pensa si la teva definició d'èxit va més enllà dels resultats financers per incloure l'impacte positiu en les persones i la societat.
● Fins a quin punt estic obert a aprendre i adaptar-me a noves formes de liderar que responguin als desafiaments del segle XXI? Avalua la teva disposició al canvi i a explorar noves perspectives que puguin enriquir la teva pràctica de lideratge.
● De quina manera promoc la innovació, la creativitat i la presa de riscos en el meu equip? Pensa en com pots crear un entorn que no només permeti, sinó que també incentivi, l'experimentació i l'aprenentatge continu.
● Com fomento la inclusió, la diversitat i l'equitat dins de la meva organització? Reflexiona sobre les accions concretes que estàs prenent per construir una cultura organizacional inclusiva i equitativa.
● Quin és el llegat que desitjo deixar com a líder en la meva organització i en la societat? Imagina com vols ser recordat pels teus col·laboradors i la societat. Quina petjada vols deixar?
● De quina manera estic contribuint al desenvolupament personal i professional de les persones en el meu equip? Pregunta't si estàs invertint en el creixement dels teus col·laboradors tant com en el de l'organització.
● Com m'asseguro que les meves accions com a líder generin un impacte social i ambiental positiu? Pensa en les pràctiques sostenibles que has implementat i com podries expandir-les o millorar-les.
"L'educació és el que sobreviu quan tot l'après s'oblida, la reeducació ha de ser tot el que hem de desaprendre per continuar creixent"
Sincerament penso que aquestes preguntes són un punt de partida per explorar la profunditat del nostre compromís com a líders amb la reeducació executiva. L'objectiu és impulsar una reflexió honesta i profunda que ens porti a identificar àrees de millora i oportunitats per enfortir el nostre lideratge d'una manera més humana, ètica i transformadora.
Si, com deia Burrhus Frederic Skinner, l'educació és el que sobreviu quan tot l'après s'oblida, la reeducació ha de ser tot el que hem de desaprendre per continuar creixent. O canviem, o ens canvien, el canvi és inevitable, afortunadament la reeducació executiva és opcional.