Rumb al 4.0: adoptar, dissenyar, desenvolupar i produir en 3D

Europa s'enfronta al repte d'assegurar que tots els sectors industrials transitin cap a la digitalització dels processos i dels productes, així com que aprofitin millor les noves tecnologies i guanyin en competitivitat.

Aquesta transformació digital de la indústria està generant grans oportunitats per a les empreses europees, especialment gràcies a la fabricació additiva i la impressió en 3D. És una forma alternativa de dissenyar, desenvolupar i produir nous productes de major complexitat, de forma més ràpida i eficient, amb més seguretat i amb un major valor afegit.

Catalunya té un important ecosistema d'empreses, destacades a escala mundial, que aposten per aquesta forma de produir digitalment des del disseny al producte final. Leitat és un Centre Tecnològic implicat i compromès en aquest àmbit. Per això, juntament amb HP, Renishaw, Coniex - Abrast, Fira Barcelona i Ind(3D)ustry, hem impulsat l'International Advanced Manufacturing 3D HUB (IAM 3D HUB), un centre d'innovació digital, especialitzat en fabricació additiva i impressió 3D, que serà una referència a tot Europa.

"Ens trobem en l'era de la diferenciació i de la personalització dels productes per als consumidors"

L'IAM 3D HUB, situat a Terrassa, vol convertir-se en un punt de trobada per a empreses i agents econòmics, agents públics, centres de recerca i professionals tecnològics tant en l'àmbit local com internacional. L'adopció i el desenvolupament de tecnologies d'impressió 3D i de fabricació additiva és la missió d'aquest centre europeu d'innovació digital que pretén treballar amb tot tipus d'empreses i sectors.

Els nous components i productes destinats a ser produïts mitjançant la fabricació additiva i la impressió 3D requereixen ser dissenyats amb eines específicament elaborades i criteris específicament pensats per beneficiar-se de tot el potencial de les diferents tecnologies. Per això, la recerca i el desenvolupament és clau en aquests processos i hem de donar l'espai necessari per potenciar-los.

Ens trobem en l'era de la diferenciació i de la personalització dels productes per als consumidors. Per això, a través de l'experimenting and testing, de les solucions end to end i de l'assessorament i consultoria, s'ofereixen serveis tant a start ups i pimes com a grans empreses, donant cobertura a tota la cadena de valor empresarial relacionada amb aquestes tecnologies (des de la conceptualització de peces passant pels processos productius, les matèries primes i arribant a la validació final). Així mateix, ens posem a disposició de totes aquelles empreses que estiguin interessades a adoptar aquesta tecnologia com una forma alternativa de dissenyar, desenvolupar i fabricar nous productes i serveis que reforcin la seva competitivitat. Per això, hem creat una finestreta única per a empreses per avaluar, orientar i abordar totes les necessitats en aquest camp. La millora de l'eficiència energètica, la reducció dels costos logístics i la generació d'ocupació de qualitat són alguns dels beneficis determinants d'aquesta aposta tecnològica per la digitalització.

"Europa s'enfronta al repte d'assegurar que tots els sectors industrials transitin cap a la digitalització"

Amb l'impuls de la iniciativa privada i les sinergies amb el sector públic, hem de seguir fomentant la modernització de les estructures productives i el desenvolupament de nous productes a escala multisectorial. Per aquest motiu, la impressió 3D i centres com l'IAM 3D HUB són claus per assolir els reptes en innovació, R+D i transformació industrial.

Europa ha posat rumb a la indústria 4.0, Catalunya contribueix en aquesta transició digital i l'International Advanced Manufacturing 3D HUB és una eina imprescindible per accelerar la innovació i la digitalització del sector industrial.

Avui et destaquem
El més llegit