Seguir centralitzant és poc intel·ligent

En el conflicte entre Catalunya i Espanya hi ha molts escenaris possibles i cap té una probabilitat zero. Mentrestant, el que el Govern espanyol segueix centralitzant en tots els àmbits, des dels temes econòmics i les infraestructures, fins als que afecten la llengua. Això contribueix que l'independentisme segueixi augmentant a Catalunya.

També ho veuen així la majoria dels experts internacionals que ho han analitzat, com hem llegit darrerament a mitjans com el Financial Times o el Wall Street Journal. Per això genera perplexitat a Catalunya i també entre els analistes internacionals que esperarien del Govern espanyol una estratègia de seducció com la que fa Cameron amb Escòcia.

Però no podem oblidar que l'aposta centralista és possiblement l'escenari preferit per un percentatge significatiu de ciutadans de la resta d'Espanya. Es tracta d'una estratègia que augmenta la probabilitat d'un escenari de ruptura en provocar més independentisme a Catalunya i, com a reacció, més anticatalanisme a la resta d'Espanya.

Per part del govern espanyol seria més intel·ligent promoure un pacte que eviti la independència de Catalunya, ja que pot provocar grans pèrdues per a l'economia espanyola. Crec que en els escenaris més probables, Catalunya sols hi pot guanyar, especialment a llarg termini, com demostren els recents informes del Col·legi d'Economistes de Catalunya i el de la Cambra de Comerç de Barcelona.

En canvi, Espanya hi té molt a perdre en la majoria dels escenaris que no passin per un pacte. Per això, sorprèn que se segueixi alimentant l'independentisme amb més centralisme. I també genera perplexitat la passivitat del Govern central en relació a la generació de propostes per a la solució del conflicte com va evidenciar aquest cap de setmana el president Rajoy a Sitges.

Tenint en compte el que Espanya hi pot perdre, sembla que caldria treballar-ho més.
Avui et destaquem
El més llegit