Sí que hi ha dones preparades

La Ramona Sala de Heredia havia acabat la classe i estava tancant el seu ordinador quan va rebre una trucada d'un amic del seu pare. Li va proposar una cosa insòlita: formar part del consell d'administració d'una gran empresa. Després del primer moment de sorpresa, la Ramona va contestar que s'ho havia de pensar i que n' havien de parlar. Varen quedar a dinar en un luxós restaurant, prop de l'escola de negocis on ella exercia de catedràtica des de feia anys.

-"No et preocupis, no és tan difícil" – li va dir l' amic només començar l' aperitiu.
-"No ho sé. Jo sóc molt responsable i vull saber on em fico. Mai he estat en el món de l'empresa".
-"Això és important, l'altra dona que hem incorporat tampoc ha estat mai al món de l' empresa. És exministre. Ja saps, pels contactes, la informació privilegiada, bé, el que anomenen 'portes giratòries'".
- "Doncs per què jo, si no sóc política?"
-"Tu ets catedràtica, parles idiomes, et tinc confiança i el teu pare sempre m' explica meravelles de tu. A més, pots aportar molt i ara les empreses de l'Ibex tenim una certa urgència per demostrar la diversitat en els consells".
-"Però què hauré de fer jo exactament? És a dir, quina responsabilitat tindré?" – insistia amb urgència la catedràtica acostumada a la vida acadèmica. "Necessito saber-ho perquè no tinc massa temps entre classes, exàmens i fills".
-"Per això no et preocupis gens. Els informes ens els preparen els experts. A la fi només seran unes reunions a l' any per les quals cobraràs 50.000 euros a l' any en concepte de dietes. Clar, aquí no és com a altres empreses que se'n van als 100.000 i 150.000 euros a l' any".

La Ramona des que és consellera en un consell en què només hi ha una altra dona (l' exministre) és reclamada a parlar en tots els fòrums per explicar com veu ella, des de dalt del poder (on només hi ha un 6% de dones) l' experiència, i quines perspectives poden tenir les altres dones. Hi ha sostre de vidre? Sempre li pregunten. Són necessàries les quotes? La Ramona, de manera aferrissada i d'acord amb tots els homes consellers d'aquest país, està en contra de les quotes. "És un perill per les mateixes dones!", ens diu. "Nosaltres hem d'entrar per la nostra vàlua i no hem de ser cap gerro per fer bonic. I hem de demostrar que estem molt ben preparades".

En el darrer fòrum d'empresàries què vaig trobar a la Ramona, li vaig assegurar: "De fet, vosaltres també heu estat elegides per cooptació, tot i que, evidentment, esteu molt ben preparades". El discurs de la Ramona ara és el mateix que el de la gran majoria de "les escollides", que han arribat a dalt (en els casos en què elles no són les mateixes empresàries). El cas és que elles han estat "escollides" i "avalades" pels altres consellers. Homes. Ells.

Les tendències en l'àmbit mundial són altres. Cal aprofitar el talent femení, en aquests moments el millor preparat (60% de llicenciatures) i amb unes aptituds i competències especialment adients pels moments de canvis, d'incerteses i de necessitat d'aportació de valors al món de l'empresa. Elles són flexibles, adaptables, amb visions globals i holística i estratègies a llarg termini.

Ara, els inversors del nostre país, una mica tard però, s'estan adonant (com arreu de la Unió Europea) que la diversitat aporta valors i que les empreses amb més dones en els llocs de decisió són més rendibles, tenen més beneficis a curt termini i més solvència.

La transparència i la meritocràcia ajudaria molt que les empreses seguessin més competitives, perquè sempre se cercaria la persona més competent i que aportés més diversitat de valors i competències complementàries.

Per primera vegada, els caça-talents estan preocupats cercant dones competents. El perfil és que ocupin llocs de responsabilitat en les altres empreses i amb experiència internacional. L'Observatori Dona, Empresa i Economia (ODEE) ofereix una plataforma online on trobaran un ventall de currículums, a manera d'historial de vida, d' altes directives i executives. Per què no es pugui dir que no hi ha dones preparades.

Anna Mercadé publica regularment els seus articles al seu bloc personal.  
Avui et destaquem
El més llegit