Smart Islands, les illes resolutives

Cada cop que sento el prefix smart recordo que Douglas Engelbart va fundar l'Augmentation Research Center per augmentar la intel·ligència de la humanitat. Al 1960 creia que els ordinadors, connectats entre si, servirien per a compartir informació i crear una intel·ligència col·lectiva que ajudaria a resoldre els problemes importants:

"La clau de tots els grans problemes del món és que han de ser tractats de forma col·lectiva. Si no aconseguim ser col·lectivament intel·ligents, estam condemnats" - Douglas Engelbart

Per aconseguir el seu ideal, l'Engelbart va ser precursor d'Internet, de les interfícies gràfiques i va inventar el ratolí. Cinquanta anys enrere el paper era el suport del coneixement i per això les interfícies gràfiques imitaven el paper. Els teclats servien per a dipositar el coneixement damunt el paper. Amb el ratolí, Engelbart va anar una mica més enllà del teclat, i va fer el primer sensor. Servia per a moure's millor per la versió electrònica del paper.

Cinquanta anys després el paper ja no és el suport principal del coneixement. Avui podem llegir les plantes, l'aire, el trespol, l'aigua, els cossos, les màquines i els edificis. Els sons, els sorolls, les veus humanes i les imatges també són coneixement que podem desar a xarxes neuronals artificials (ANN) que serviran per a identificar patrons que ens ajudin a resoldre problemes i trobar oportunitats. L'entorn -i no el paper- és la nova interfície del coneixement. Per desar-lo, en comptes de teclats i ratolins usem dispositius de l'Internet de les coses (IoT), sensors i wearables.

Seguint l'esperit de l'Engelbart, una smart island és un entorn que contribueix a la creació d'una intel·ligència col·lectiva que serveix per a resoldre els problemes de la humanitat. És el cas de les Illes Balears per la seva situació, clima, paisatge i infraestructures.

La insularitat va deixar les Illes Balears fora de la segona revolució industrial, i ens limitàrem al turisme. La tercera revolució industrial -la dels ordinadors amb teclat i ratolí- va passar-hi de puntetes. La quarta és ideal per a nosaltres. Les Illes Balears són un laboratori perfecte per ajudar a resoldre problemes energètics, ambientals, tecnològics, climàtics, turístics, de transport i salut. Les solucions es poden exportar a qualsevol ciutat del món. El nostre entorn és una font diversa de dades i un escenari extraordinari, perquè és més fàcil ser creatiu i innovador al paradís.

La segona i tercera revolució industrial ens ha deixat sol i platja, però la quarta significa sol i dades que brollen d'illes que són nodes de coneixement; illes intel·ligents i resolutives.
Avui et destaquem
El més llegit