Sobreviure al deute grec

Grècia s'ha convertit de facto en un Estat fallit. Té un deute –que no pot pagar– que les últimes estimacions de l'FMI situen en el 200% del seu PIB en el 2018. En el 65% de les llars, l'ingrés principal és la pensió d'un avi que va a estar congelada fins al 2021, la seva economia ha retrocedit un 25% des de l'inici d'aquest drama.

Grècia ha perdut tota capacitat de decisió perquè depèn absolutament de l'assistència que li donin per sobreviure, per això penso que el grau de miserització del país es dispararà i qui pugui, marxarà. I marxar de l'euro és pitjor perquè fora no tindrà opció alguna de finançament ni d'ajuda.

Mentre el deute grec el tenien els bancs, Grècia suposava un perill, però ara que majoritàriament el tenen els Estats, és a dir que tots el sostenim, el problema, en tot cas és polític; per això el ministre de Finances alemany va dir el passat dia 14 de juliol que millor si s'anava de l'euro. Grècia ja no és necessària ni per generar negoci, ni pot pagar el que deu perquè no pot.

Per altra banda, Rajoy ha anunciat que el parlament haurà de votar el tercer programa de rescat a Grècia, però que jo sàpiga l'ordenament jurídic espanyol, a diferència de l'alemany, per exemple, no contempla que aquest tipus de qüestions hagin de comptar amb suport parlamentari. La prova la tenim en què cap altre rescat –inclòs el parcial del qual va ser objecte la banca espanyola– va ser votat al Parlament.

En conseqüència, caldria preguntar-se pel motiu pel qual el president del Govern vol que el tercer rescat a Grècia sigui votat al Parlament. Raons polítiques se m'ocorren diverses però jo no parlo de política. Raons econòmiques veig una: com el resultat serà afirmatiu a causa de la majoria absoluta amb què compta el partit al Govern, aquest 'Sí' pot ser utilitzat com a suport de retallades i pujades d'impostos que hauran d'implementar-se en el futur, no tant abans de les eleccions com després, i independentment que governi el PP o no.

És a dir, el vot afirmatiu emès per la majoria dels representants de la ciutadania estaria justificant enduriments de la política econòmica a Grècia, però no només allí. El Parlament no decideix sobre les ajudes perquè no fa falta que decideixi sobre això pel que no és plantejable cap qüestió sobre la seva sobirania per decidir; d'altra banda, a efectes pràctics, no tindria cap significació un teòric vot negatiu, ja que el rescat ha estat decidit per la Comissió Europea i Espanya, com a membre de l'euro i sense la necessitat de ratificació del seu Parlament, està obligada a col·laborar en el rescat.
Avui et destaquem
El més llegit