Com sobreviure al tercer any d'una startup

És evident que la crisi provocada pel coronavirus ha creat un escenari molt complex per al teixit empresarial del nostre país. Una de les dades més significatives, que s'ha conegut recentment, és que el 2020 la creació d'empreses es va reduir un 15%, fet que suposa la major caiguda dels últims 14 anys, incloent els registres dels anys posteriors a la crisi financera de 2008. Canàries, Madrid i Catalunya són les comunitats que més han patit aquesta contracció, aconseguint el 20%, per l'impacte de la covid-19 en el sector serveis, el predominant en l'entorn econòmic d'aquestes comunitats.

Aquesta caiguda en la creació d'empreses suposa un canvi radical pel que fa a la tendència marcada els últims anys, en els quals aquest índex creixia o es mantenia estable. Aquesta dada suposa un senyal clar del delicat context que travessa la nostra economia i de la situació de risc que vivim per al manteniment i la creació d'ocupació.

No es concep una recuperació econòmica postcovid sense les empreses, ja que són, al cap i a la fi, les que impulsen l'activitat econòmica, creen riquesa i generen llocs de treball. I només hi ha dues maneres d'incrementar el volum d'empreses al país: la creació de noves firmes o aconseguir que les que ja existeixen no tanquin.

Acompanyament per sobreviure

Tots sabem que només el 20% de les empreses superen els seus primers anys de vida, i en el cas de les startups, aquest període pot mesurar-se en mesos. Sorprenentment, no hi ha molts estudis que aprofundeixin en les causes del fracàs de les empreses que no aconsegueixen sobreviure i en quines mesures poden implementar-se perquè ho aconsegueixin.

La majoria de vegades és més eficient ajudar i acompanyar les empreses que ja existeixen que crear-ne de noves

A Netmentora, portem 35 anys fixant-nos en aquest aspecte i treballant en la consolidació de nous negocis. És un treball que té recompensa: totes les companyies que aconsegueixen completar amb èxit la nostra fase d'estudi aconsegueixen una ràtio de supervivència del 80%. Aquest alt índex de supervivència està marcat per la tasca d'acompanyament, ja que s'aconsegueix gràcies a l'ajuda d'empresaris i directius que acompanyen i complementen els nous emprenedors i els seus projectes.

Desgraciadament, els indicadors i esforços actuals es basen en la creació de noves empreses; n'hi ha pocs que posin el focus en què subsisteixin les que ja estan creades. I convé assenyalar que la majoria de les vegades és més eficient ajudar i acompanyar les empreses que ja existeixen que crear-ne de noves.

Aconseguir la consolidació de negocis emergents sempre ha estat un repte, però ara és una tasca imprescindible per aconseguir la recuperació econòmica postpandèmia. Per aconseguir aquesta fita, startups i tot tipus d'emprenedors tenen a la seva disposició el suport i l'acompanyament de Netmentora, que treballa per afavorir la seva supervivència i superar el desafiament que la crisi provocada pel coronavirus ens ha plantejat.

Més informació
4YFN, el retorn de les startups
2021, l’any de les startups
Avui et destaquem
El més llegit