Presidenta de l’Associació d’Enginyers Industrials de Catalunya

Per a una societat avançada, calen més enginyeres

23 de Juny de 2024
Maria Salamero

El Dia Internacional de la Dona en l’Enginyeria ens ofereix una oportunitat única per reflexionar sobre la importància de les enginyeres en aquest sector clau. L’àmbit de l’enginyeria representa el 3,1% del PIB català amb més de 5.400 milions d'euros  i genera més de 45.000 llocs de treball qualificats, però la presència femenina en aquest sector és alarmantment baixa: només un 20% són dones. Unes dades que posen de manifest una qüestió que no podem obviar: no és possible una societat avançada sense més enginyeres.

 

Segons l’Observatorio de la Ingeniería, Espanya necessitarà 200.000 professionals de l’enginyeria, els pròxims 10 anys. Les enginyeres aporten perspectives diverses i solucions innovadores que són essencials per fer front als reptes globals que enfrontem avui dia, des del canvi climàtic fins a la digitalització de les empreses i la indústria. És indiscutible que necessitem més talent femení per abordar aquestes qüestions complexes de manera efectiva i sostenible. La diversitat no només enriqueix els equips d’enginyeria, sinó que també impulsa la creativitat i la capacitat d’innovació, aspectes claus en qualsevol societat que aspira a ser capdavantera.

"És indiscutible que necessitem més talent femení per abordar aquestes qüestions complexes de manera efectiva i sostenible"

La realitat és que si el 57% de les persones matriculades en màsters són dones, en les disciplines relacionades amb enginyeries només ho són un 29,3%. El talent femení en l’enginyeria és una riquesa que no ens podem permetre el luxe de desaprofitar. Cada vegada que una nena abandona el seu somni de ser enginyera per falta de referents o per barreres estructurals, perdem una part del nostre potencial col·lectiu. No només es tracta d'empoderar les dones, sinó també que els homes analitzin aquests biaixos. La baixa representació de les dones en aquest camp no és només una qüestió de justícia social, sinó també una qüestió d'eficiència econòmica i competitivitat.

 

Les notes més altes de la Selectivitat 2024 a Barcelona ciutat són dues noies. Us animo a optar per l’enginyeria! Les dones busquen una enginyeria amb propòsit, amb un vessant més social. Això explica l'èxit de branques com la biomèdica, que integra la part de salut a l'equació. Però, de fet, cal ser conscient que tota classe d'enginyeria té un vessant social, ja que qualsevol desenvolupament tecnològic o infraestructural impacta directament en la qualitat de vida de les persones i el benestar de les comunitats. I les noies i nenes ho han de saber!

"La realitat és que si el 57% de les persones matriculades en màsters són dones, en les disciplines relacionades amb enginyeries només ho són un 29,3%"

Necessitem impulsar més vocacions des de la infància i animar-les a encaminar-se cap a aquests estudis i una professió de futur. En l’Associació i Col·legi d’Enginyers Industrials de Catalunya ho tenim molt clar i treballem per fomentar les vocacions lligades als camps de la ciència, la tecnologia, l'enginyeria i les matemàtiques, a la Primària. Per això, hem editat el conte il·lustrat La màgia de l’enginyeria, que s’ha enviat a més de 2.500 escoles i 500 biblioteques catalanes, i que té com a objectiu trencar estereotips i explicar als nens, i sobretot a les nenes, què fan els enginyers i les enginyeres i per a què serveix aquesta professió.

Des de les nostres institucions reivindiquem i visibilitzem el talent femení en càrrecs rellevants de l'administració i consells d'empreses. Aquest tipus de lideratge és crucial per trencar els estereotips de gènere i mostrar a les nenes i joves que poden assolir èxits en camps tradicionalment dominats per homes. També és crucial fomentar la cultura industrial com una cosa positiva per a la societat, treballant al costat del Departament d'Educació per acompanyar-lo en les seves polítiques i programes. Imaginem l'impacte que podria tenir una sèrie de televisió amb enginyeres i enginyers com a protagonistes… Pensem-hi!

"Aquest tipus de lideratge és crucial per trencar els estereotips de gènere i mostrar a les nenes i joves que poden assolir èxits en camps tradicionalment dominats per homes"

Invertir en la formació i el desenvolupament de les enginyeres no és només una aposta per la igualtat de gènere, sinó una estratègia intel·ligent per assegurar un futur més pròsper i sostenible. Per tot això, és imperatiu que com a societat avancem cap a una major inclusió de les dones en l'enginyeria. Cal implementar mesures concretes que eliminin les barreres que impedeixen l'accés i la permanència de les dones en aquest camp, des de la formació inicial fins a les posicions de lideratge. Només així podrem garantir que el nostre teixit productiu sigui realment competitiu i que la nostra societat sigui veritablement avançada. Calen més enginyeres per poder afrontar amb èxit els reptes del futur i construir un món més just, sostenible i pròsper. Per això, no ens podem permetre el luxe de no invertir en el talent femení: el futur de la nostra societat depèn d'això.