De què parlem quan parlem de talent?

Què defineix una persona talentosa? Què és el talent? Tots en tenim un, com diu el prestigiós Sir Ken Robinson i només es tracta de trobar-lo i desenvolupar-lo? Té més a veure amb l'autoexigència que amb la sort, com diu el mestre Xavier Marcet?

Més info: Xavier Marcet: "És més barat ser autèntic que fer-ho veure"

Si busquem aquest concepte a Google obtindrem 174 milions de resultats. Si revisem les últimes actualitzacions de la nostra xarxa de contactes a Linkedin, veurem, almenys, un parell de posts amb enllaços a articles que prometen tenir les claus del talent. Si mirem l'agenda d'esdeveniments de les principals ciutats, trobarem, gairebé segur, unes quantes convocatòries per parlar, debatre i extreure bones pràctiques sobre atracció i retenció de talent en grans companyies o startups. No en va, la setmana passada, a València, vaig acudir a tres cites en les quals la recerca i retenció del talent era l'eix vertebrador.

Es parla, i molt, de talent i em ve al cap la frase cèlebre de Thomas Jefferson, el tercer president dels Estats Units: "No hi ha talent més valuós que el de no utilitzar dues paraules quan n'hi ha prou amb una".

"Llegim la definició oficial que llegim, trobarem que tenir talent és una combinació d'intel·ligència i aptitud, de coneixement i habilitats"

Assumint el risc de saltar-me l'argument de Jefferson i no semblar talentosa, vaig necessitar més d'una paraula per trobar sentit a aquest fenomen que en els últims anys col·loca el talent com aquell convidat que no pot faltar a cap festa. Tot i això, crec que ens emboliquem massa quan parlem de talent. Persones amb talent o persones amb perfils molt qualificats?

Llegim la definició oficial que llegim, trobarem que tenir talent és una combinació d'intel·ligència i aptitud, de coneixement i habilitats. Capacitat d'entendre, capacitat d'aprendre, capacitat d'exercir amb molta habilitat una activitat.

Més info: La importància del Pier01

Coneixement, intel·ligència i habilitat. Es pot llavors ser talentosa només sent intel·ligent sense ser també hàbil? N'hi ha prou amb la passió i la dedicació per conrear el talent? Tenir talent és ser capaç de fer coses interessants, siguin les "coses" que siguin? On entren els esportistes d'elit, els artistes, les actrius o els ballarins que són hàbils en aquest art o esport però no necessiten tenir una gran intel·ligència o coneixement?

Quan es parla de termes que semblen sinònims, encara que no ho siguin, entrem en un joc de paraules que contribueix poc a aclarir-nos de què parlem quan parlem de talent.

La setmana passada vaig debatre a València, al Forum VLC Tech, amb Narcís Cardona, catedràtic, investigador, docent, director de l'Institut de Telecomunicacions i Aplicacions Multimèdia (iTEAM) de la Universitat Politècnica de València i un gran expert mundial en 5G.

"El perfil perfecte d'un CTO o responsable de tecnologia ha de tenir un 40% de coneixement tècnic, un 40% de soft skills i un 20% d'innovació"

Vam tractar de trobar, entre els dos, els ingredients que hauria de reunir un Chief Technology Officer o responsable de tecnologia d'una companyia de cara a 2020.

Curiosament, el perfil perfecte –segons GeeksHubs- estaria composat d'un 40% de coneixement tècnic i un 40% d'habilitats suaus o soft skills, entre les quals s'inclouen habilitats de management, d'equip i de comunicació, i d'un 20% d'innovació (que ho podríem considerar una habilitat).

És aquest perfil perfecte de CTO una definició vàlida de persona talentosa? Segur que no reuneix coneixement i habilitat? Amb les definicions oficials a la mà, estaríem davant d'un d'aquells talents que busquen les empreses i startups per incoporar dins els seus equips. Tot i això, crec que a tot li estem dient talent quan el que volem dir és perfil altament qualificat. El talent és una altra cosa.

Podem atreure a la millor egressada, amb la millor formació extra en habilitats suaus, amb una gran trajectòria en grans empreses o startups, però no estem garantint necessàriament que tingui talent. Perquè, de nou, el talent és una altra cosa.

"El talent és el resultat de la passió multiplicada per les hores dedicades a desenvolupar aquest talent"

Una persona amb talent té una passió, un nivell d'autoexigencia i una voluntat capaç de vèncer la falta d'habilitats i d'intel·ligència. Perquè el talent és el resultat de la passió multiplicada per les hores dedicades a desenvolupar aquest talent. Pot semblar un raonament romàntic però molts hem tingut –o tenim- casos que ens ho demostren cada dia.

No parlem de talent tret que busquem persones apassionades, obsessionades per aprendre, per créixer, per innovar, per sumar als nostres projectes i empreses. No parlem de talent quan reuneixen únicament un 40% de coneixement i un 40% d'habilitats. Perquè el talent no va de percentatges.

Més informació
València, el nou i potent districte digital del Mediterrani
Per què no ens deixen treballar des de casa?
Avui et destaquem
El més llegit