Talent i robòtica post-Covid

En l'escenari post-COVID que ja vivim, ni la robòtica -ni res- serà el mateix: de ben segur no ho resoldrà tot, però era i segueix sent la millor estratègia per guanyar en flexibilitat i resiliència alhora. De la mateixa manera que el teletreball ho fa possible en alguns serveis, aquesta combinació de flexibilitat i resiliència és crítica quan cal donar resposta a interrupcions sobtades de cadenes de subministrament, a la gestió automatitzada de canvis logístics radicals, o a increments de demanda exponencials de determinats productes o serveis. Ho hem vist en el cas de mascaretes i EPI's, o en la realització d'anàlisi PCR i serològics, o a la continuïtat de les operacions industrials amb supervisió remota.

Per aconseguir-ho, la robòtica se seguirà hibridant amb altres tecnologies per potenciar-se mútuament i passar d'evolucions aritmètiques a progressions geomètriques. La fabricació additiva, la internet de les coses, la robòtica mòbil o l'aplicació d'algoritmes d'intel·ligència artificial són ja companys de viatge indestriables de la robòtica.

Més info: La robòtica ocupa 1.900 persones a Catalunya

En l'àmbit industrial, hem vist com la Covid-19 ha frenat l'elevat ritme de creixement del parc de robots a escala global i local per l'alentiment dels dos grans sectors que han fet avançar històricament el desenvolupament de la robòtica industrial: l'automoció i l'electrònica. Però podem estar segurs que, un cop adoptats els estàndards tecnològics que han de marcar la mobilitat i les tecnologies de la comunicació de la dècada vinent -mobilitat elèctrica i autònoma d'una banda, i cobertura 5G de l'altra- es desbloquejaran inversions industrials on l'automatització amb robots no serà, en cap cas, una opció sinó l'única alternativa.
En aquest camp, Europa té una finestra d'oportunitat que només podrem obrir si sabem accionar la "maneta" del talent i aprofitar així que la nova onada d'inversions industrials tindrà el seu eix en la tecnologia -i en particular en la robòtica- i no tant en els baixos costos laborals que han fet créixer la Xina i els països del sud-est asiàtic en les dues darreres dècades. Perquè en la societat del coneixement, el talent és la principal infraestructura.

A casa nostra, afortunadament aquesta maneta hi és. Una altra cosa és sí sabrem retenir el talent dels nostres professionals -i en especial dels més joves- amb projectes atractius i amb -atenció!- el reconeixement que els cal, cosa que no s'ha fet fins ara.

"En els pròxims anys, la robòtica haurà de consolidar la manera de contribuir a la solució del principal repte extern de la humanitat: el canvi climàtic i la sostenibilitat del planeta"

En l'àmbit dels serveis, per contra, la pandèmia pot ser l'impuls que necessitava la robòtica per acompanyar de prestació de valor real l'explosió d'innovació i creativitat dels darrers anys, en un entorn on s'imposen les distàncies pel perill de contagi. La telepresència mòbil, la desinfecció automàtica, o la logística de "darrera milla" són aplicacions amb una clara utilitat i que s'han pogut desplegar per la maduresa de les tecnologies implicades.

En els pròxims anys, la robòtica haurà de consolidar també la manera de contribuir de forma contundent a la solució del principal repte extern que té plantejat la humanitat: el canvi climàtic i la sostenibilitat del planeta, ja sigui abaratint costos de producció dels panells fotovoltaics o destriant els residus amb solucions automàtiques, en el marc d'una economia circular de reaprofitament de recursos.

I una darrera consideració sobre un factor que no voldríem jugués un paper rellevant en el futur immediat: la precarietat laboral derivada d'una eventual profunda i llarga crisi econòmica. L'impacte social que tindria la temptació d'ús de mà d'obra barata -per desesperada- per tal de competir amb inversions de llargs períodes de retorn, que restaria competitivitat a mitjà i llarg termini a la nostra economia, hipotecant el benestar i el progrés de la nostra societat.

Confiem que, al costat dels paràmetres tecnològics i econòmics, sapiguem impulsar una enginyeria que sigui social, justa i equitativa. Les generacions futures no ens ho perdonarien.

Més informació
La innovació robòtica pren Sant Quirze
Avui et destaquem
El més llegit